ODRŽAVANJE ZDRAVE ISHRANE ZA RAZVOJ DJETETA Namirnice koje bi trednice trebalo da izbjegavaju

Postoje brojne hranjive namirnice u kojima se preporučuje uživanje tokom ovog razdoblja, ali i one koje se ne preporučuju za redovnu konzumaciju.

Najbolje bi bilo potpuno ih izbjegavati ili konzumirati što je manje moguće.

Sirova jaja

Konzumiranje sirovih jaja može uzrokovati simptome poput temperature, mučnine, povraćanja i dijareje. Kod trudnica, infekcija salmonelom može dovesti do ozbiljnih komplikacija, stoga se preporučuje izbjegavati hranu u kojoj se nalaze nedovoljno obrađena jaja, poput domaće majoneze ili sirovog tijesta, prenosi The Health Site.

RADNICA IZ NOĆNE MORE Izmislila 12 trudnoća i 5 porođaja jer joj se nije radilo

Nedovoljno kuvana ili sirova riba

Sirova riba i morski plodovi mogu biti rizični za trudnice. Konzumacija nedovoljno kuvane ili sirove ribe tokom trudnoće može dovesti do infekcija koje mogu izazvati ozbiljne zdravstvene komplikacije za majku i bebu. Preporučljivo je izbjegavati sirovu ribu i odlučiti se za kuvanu ribu kako bi se smanjio rizik od bolesti koje se prenose hranom.

Neoprano voće i povrće

Neoprano ili neoguljeno voće i povrće može sadržavati bakterije, parazite ili tlo, kao rezultat toga što je u trgovini puno ljudi rukalo i diralo namirnice. Rješenje ovog problema je temeljno pranje voća i povrća prije konzumacije.

Riba koja sadrži visok udio žive

Hrana bogata živom može biti vrlo štetna tokom trudnoće. Određene vrste riba sadrže visoke razine žive, što predstavlja rizik za majku i dijete. Ribe kao što su sabljarka, skuše, morski pas i određene vrste tune trebalo bi izbjegavati tokom trudnoće, prenosi The Health Site.

KO IMA PRAVO? Fond refundira sredstva za prenatalitetne testove

Nedovoljno kuhano ili sirovo meso

Slično kao i sirova riba, trudnice bi zbog rizika od štetnih bakterija i parazita trebale smanjiti konzumaciju nedovoljno kuhanog ili sirovog mesa. Bakterije iz nedovoljno obrađenog mesa mogu biti štetne za majku i dijete, stoga bi se trudnice trebale pobrinuti da meso bude temeljno kuvano kako ne bi postojao rizik od bolesti.

BONUS VIDEO:

ODRŽAVANJE ZDRAVE ISHRANE ZA RAZVOJ DJETETA Namirnice koje bi trednice trebalo da izbjegavaju appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU