Oduzeta krijumčarena tekstilna roba vrijedna 70.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) oduzeli su u operativnoj akciji kodnog naziva “Plan” u Carinskoj ispostavi Bijeljina veću količinu krijumčarene tekstilne robe u vrijednosti 70.000 KM.

U skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, ovlašteni službenici Odsjeka za provođenje propisa, Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla, a na osnovu ranijih operativnih saznanja o krijumčarenju tekstila iz Srbije, izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila i pošiljke prijavljene u carinskoj ispostavi Bijeljina.

“Prilikom pregleda vozila u pomoćnim pretincima za palete pronađena je neprijavljena i krijumčarena roba. Ukupna vrijednost neprijavljenih tekstilnih proizvoda (trenerke Adidas i Nike – 1049 komada, duksevi i pantalone – 105 komada) procjenjuje se na 70.000 KM”, saopšteno je iz UIO.

Protiv osumnjičenog lica biće podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH, zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo krijumčarenja.

U toku preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UIO od strane Američke ambasade putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdjese nelegalno prodaju cigarete i duhan.

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU