Oglasio se Imamović nakon Dodikovog udara na Tuzlu: “Kako je iz Tuzle moglo otići 85.000 Srba ako…”

Povodom beskrupulozne laži koju je Milorad Dodik prije dva dana iznio na jednom skupu u Bijeljini, kako je Tuzlu, navodno, napustilo više od 85.000 Srba, konstatiramo da se radi o još jednoj u nizu fabriciranih laži i širenja govora mržnje radi destabilizacije Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle.

Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH sa popisa stanovništva 1991. godine, Tuzla je imala 131.618 stanovnika, od kojih se 20.271 izjasnio kao Srbin.

Imamović podsjeća da je u Tuzli na posljednjem popisu stanovništva, održanom 2013. godine, bilo 110.979 stanovnika te postavlja pitanje kako je iz Tuzle moglo otići 85.000 Srba ako ih je na popisu stanovništva iz 1991. u Tuzli bilo 20.271.

“Dakle, iz Tuzle je u periodu između dva popisa otišlo ukupno 20.000 stanovnika raznih nacionalnosti, koji su imali namjeru skloniti se od ratnog djelovanja. Danas iz Bosne i Hercegovine, i to iz oba bosanskohercegovačka entiteta, masovno odlaze građani, prvenstveno mladi ljudi, dijelom iz ekonomskih razloga, a dobrim dijelom i zbog stvaranja klime opće nesigurnosti od Dodika i njemu sličnih nemoralnih i beskrupuloznih političara, koji to čine radi očuvanja svoje vlastite pozicije u vlasti, na način da dovode u pitanje odluke Ustavnog suda BiH, omalovažavaju visokog predstavnika za BiH, predstavnike međunarodne zajednice i prijete otcjepljenjem iz Bosne i Hercegovine” – navodi se u saopćenju.

Imamović naglašava da u Tuzli i danas živi veliki broj građana srpske nacionalnosti, a Tuzla je sigurno najotvoreniji i najtolerantniji grad u ovom dijelu Evrope u kojoj se svi osjećaju sigurno bez obzira na nacionalnu pripadnost te da Tuzlanke i Tuzlaci stoljećima njeguju i štite jednakost i ravnopravnost svih ljudi koji u njoj žive.

“Umjesto da se kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine zalaže i kontinuirano radi na rješavanju pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH koja mogu doprinijeti poboljšanju ekonomskog i svakog drugog napretka naših građana, Milorad Dodik širi govor mržnje i niko ga ne sprečava u tome. Zahtijevamo od domaćih organa vlasti i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija da preduzmu sve Ustavom BiH, domaćim propisima i konvencijama dopuštene mjere kako bi se ovakve huškačke izjave i govor mržnje spriječile u budućnosti” – navodi se u saopćenju gradonačelnika Tuzle.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU