OHR radi na problemu državne imovine BiH, poznato i kada će imati rješenje

Radna grupa OHR-a počela je raditi na rješenju problema upravljanja državnom imovinom u Bosni i Hercegovini. Kako je rečeno za N1, Radnu grupu čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci koji će svake dvije sedmice održavati redovne sjednice.

Na sjednicama će, rečeno je za N1, vršiti “procjenu ​​različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom“, te “analizu različitih modela upravljanja imovinom, uključujući i primjere iz međunarodne prakse”.

“Radna grupa ima za cilj pripremiti stručna mišljenja i informaciju kako bi se na taj način Parlamentarnoj skupštini BiH pomoglo u rješavanju pitanja državne imovine. Očekuje se da bi se preporuke Radne grupe mogle proslijediti Parlamentarnoj skupštini BiH krajem ljeta ili početkom jeseni. Prihvatljivo i održivo rješavanje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti jedan je od pet ciljeva koje je Vijeće za provedbu mira utvrdilo u okviru Programa 5+2. Na odluku institucija BiH i bh. političara kojom bi se riješilo pitanje državne imovine čeka se već 28 godina. Rješavanje ovog pitanja pruža pravnu sigurnost i uspostavlja pozitivan ambijent za domaće i strane investitore, što vodi ka ostvarivanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta, čime se doprinosi ostvarivanju većih javnih prihoda, a to dovodi do pružanja kvalitetnijih usluga građanima. Rješavanje pitanja državne imovine donosi korist za sve, niko nije na gubitku”, kazali su iz OHR-a.

Upitali smo i za navode da će OHR donijeti i dodatne amandmane na Krivični zakon BiH.

“Što se tiče navoda o eventualnim amandmanima na Krivični zakon BiH, OHR ne komentira medijske špekulacije”, poručili su iz OHR-a. (N1)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU