Okerić za Polis: Trojka od 2018. godine pokazuje da se može mijenjati stanje u društvu

U prvom omosedmičnom Polisu u programu TVSA gost je član Predsjedništva NIP-a i predsjedavajući Skupštine KS – Elvedin Okerić.

  • Ima li izlaza u procesu formiranja Federalne Vlade za šta je rok istekao 6. aprila?

“Mislim da nas je malo kad ovako morilo formiranje Federalnog nivoa vlasti i Federalne vlade, upravo zbog izmjena koje smo imali u samoj izbornoj noći. Iskreno se nadam da će Šmit donijeti određenu odluku, ukoliko se partneri ne dogovore. Mislim da niko više ne vjeruje u dogovor i oni su toga svjesni”.

  • (Je li jedini način intervencija visokog predstavnika, i koja opcija je, prema Vašem mišljenju izvjesnija – trajno ili privremeno rješenje?

“Teško je dati bilo kakvu procjenu. Sve prognoze su pale u vodu. Ono što bilo važno je to da se etnička politika ne produbljuje nametnutim odlukama Šmita. Nije nam najjasnije ponašanje SDA i DF-a. Trebaju da prihvate da postoji formirana većina oko nekoliko stranaka Osmorke na nivou federacije, zajedno s HDZ-om. Treba da prihvate opoziciju”.

  • Nekako je u sjeni ostala deklaracija koju je na prijedlog SDA usvojio Zastupnički dom na posljednjem vanrednom zasjedanju a tiče se “neprihvatanja najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata s ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces”. S jedne strane ovakav zaključak s druge – neprestani pozivi Šmitu da djeluje iako je izvjesnije privremeno rješenje?

“Vjerovatno je visoki predstavnik nametanjem olduke u izbornoj noći htio da ponudi jednu vrstu rješenja, međutim, dodatno je zakomplikovao stvar i on će morati ovo odblokirati. Vjerovatno će se ići ka rješenju da jedan od potpredsjednika i predsjednik Federacije mogu imaenovati Vladu FBiH. Vjerovatno ne mogu time svi biti zadovoljni, ali je važno da odluka koja se donese bude trajna”.

  • A da li je realna provedba zaključka kojim je zadužena Ustavna komisija Parlamenta FBiH da predloži izmjene Ustava koje bi omogućile trajno rješenje za implementaciju izbornih rezultata?

“Svjesni smo da je bilo kršenja i nepoštivanja zaključaka koji su doneseni ne samo na nivou Federacije, nego i države, kada je u pitanju Parlament. Ne daje to nadu da će on biti ispoštovan”.

  • Kako će se potancijalna Šmitova odluka odraziti na odnose unutar koalicije na federalnom nivou, od ranije je poznato da za razliku od Trojke, preostali partneri ne prizivaju odluku visokog predstavnika pogotovo ne u smislu privremenog rješenja?!

“Vjerujem da će koalicioni partneri na nivou Federacije imati maksimalno razumijevanja kada je u pitanju donošenje nove odluke. Svjesni su da ne može odgovarati svima. Jako puno podrške ima kada je u pitanju formiranje nove vlade Federacije. Ne mislim da će neko novo mišljenje i nametnuta odluka visokog predstavnika posebno uzdrmati koaliciju na nivou FBiH, iako svi ostavljamo jednu vrstu rezerve”.

  • Kako ocjenjujete Šmitovu konstataciju iz posljednjeg upozorenja političarima, kada je rekao “ne radi se o suštinskom neslaganju već o borbi političkih stranaka za moć”?!

“Sama činjenica da smo imali vlast na nivou Federacije osam godina, pogotovo ovaj tehnički mandat od četiri godine, sigurno je proizveo određene interese s ozbirom da nije bilo konkretnih strateških opredjeljenja te politike. Vjerujemo da pojedinci blokiraju formiranje vlasti na nivou Federacije upravo zbog ličnih interesa – zbog određenih vrsta plijena koje su dobili tom raspodjelom, pokrenutih projekata gdje žele da ih nastave ili zaustave ili ne žele da predaju to drugim strankama koje su dobile podršku na nivou FBiH“.

  • Zašto je većini u Fedreraciji, odbijen je u Zastupničkom domu, bio neprihvatljiv prijedlog DF-a za izmjenu Ustava koji je inicirao da Vladu imenuju predsjednik I jedan potpredsjednik te opciju prijevremenih izbora?!

“To prije svega nije odgovaralo HDZ-u. Nova koalicija koja ima namjeru da se formira na nivou Federacije pokušava da uvaži sve kompromise pojedinih aktera, ne suprostavljajući se do te mjere da ponovo razvalimo i ovo što smo napravili. Biće tu sigurno crvenih linija. Ne sumnjam da će bilo ko na nivou Federacije dodatno ugroziti Ustavno uređenje”.

  • Prije nego pređemo na kantonalni nivo – kako ocjenjujete dosadašnje funkcioniranje vlasti na državnom nivou, gdje i NIP participira?!

“Kada je u pitanju Vijeće ministara smatram da je formirano u rekordnom vremenu. Najviše mogu govoriti o gospodinu Konakoviću koji je zaista osvježio tu funkciju. Za samo nekoliko mjeseci možemo vidjeti da je ostvarena komuniakcija sa velikim brojem prijateljskih zemalja”.

  • Je li opstanak koalicije na državnom nivou moguć a u kontekstu djelovanja lidera SNSD-a Milorada Dodika? Kako komentirate njegovu izjavu da pokušava ubijediti Hrvate da sa Srbima napuste državne institucije?

“Javnost je navikla na provokativne izjave gospodina Dodika koji, imam osjećaj, neko ko mu radi PR, nedjeljom objavi neke provokativne izjave gdje ćemo se mi čitavu sedmicu baviti sa njegovim izjavama, a on će u toj sjeni raditi poslove za koje ne želi da ga javnost pita”.

  • Trojka je na neki način već konstanta u KS, novi partner vam je SBiH. Može li dati neki novi zamah i koliko će biti jednostavnije djelovati s tom komotnom većinom u Skupštini za razliku od protekle dvije godine kada je ona bila tijesna?!

“Trojka je od 2018. godine pokazala da se fokusiranjem na univerzalne vrijednosti može mnogo toga uraditi i da se može mijenjati stanje u društvu”.

Cijeli razgovor gledajte na YouTube kanalu TVSA.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU