Okončan Program specijalističke obuke za sudije za predmete korupcije i organizovanog kriminala

Zahvaljujući podršci Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Bosni i Hercegovini, ukupno 25 sudija iz BiH okončali su pohađanje Programa specijalističke obuke za sudije. U fokusu obuke su bili predmeti korupcije i organiziranog kriminala, uključujući predmete visokog nivoa.

Direktorica Misije USAID-a u BiH Courtney Chubb danas je u Sarajevu na ceremoniji dodijelila certifikate sudijama koji su pohađali ovu obuku – saopćeno je iz VSTV-a.

– Drago mi je da, nakon dvije godine našeg intenzivnog rada s vama, već sada možemo primjetiti određene rezultate. Zahvaljujući evidenciji koju vodi Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH utvrdili smo, između ostalog, kako je značajno smanjen vremenski period od podizanja do potvrđivanja optužnice za predmete korupcije visokog nivoa – rekla je direktorica Chubb, obraćajući se sudijama na ceremoniji dodjele certifikata.

Naglasila je i kako uprkos određenim poboljšanjima, pravosuđe mora prevazići još puno izazova, kako bi unaprijedilo svoju efektivnost i u konačnici, vratilo poljuljano povjerenje javnosti. 

Radi se o prvom specijalističkom programu ovoga tipa za sudije čiji je cilj stvoriti grupu kvalitetno educiranih pravnih stručnjaka koji mogu na vidljiv način doprinijeti izgradnji pravde u društvu.

Djelujući s potrebnim profesionalnim znanjem i vještinama, sudije u najkompleksnijim predmetima, koji su od interesa za javnost, treba da kroz efikasan, brz i pravičan postupak budu primjer kojim će se voditi drugi.

Program  je u proteklom periodu implementirao USAID-ov projekt Pravosuđe protiv korupcije BiH u saradnji s centrima za edukaciju sudija i tužilaca (CEST) Federacije BiH i Republike Srpske, čija misija je kontinuirana edukacija nosilaca pravosudnih funkcija u BiH.

Izradu i provođenje ovog programa obuke za sudije podržao je i VSTV BiH, krovna pravosudna institucija u BiH.

– Svjesni smo da pohađanjem ovog programa određenog broja sudija, potreba za edukacijom u ovoj oblasti nije prestala. VSTV BiH će nastojati da u saradnji sa CEST-ovima osigura kontinuitet ovakvog kvalitetnog specijalističkog programa obuke za sudije, odnosno nastavak provedbe ovog programa u budućnosti – rekao je Sanin Bogunić, član Predsjedništva VSTV BiH.

Projekt Pravosuđe protiv korupcije u BiH je petogodišnja incijativa Misije USAID-a u BiH, čiji je cilj jačanje kapaciteta pravosuđa za učinkovito gonjenje počinilaca u predmetima korupcije, privrednog i organiziranog kriminala visokog nivoa, kao i prevencija korupcije u pravosudnim institucijama i jačanje njihovog integriteta. Predviđeno trajanje ovog projekta je do septembra 2024. godine – saopćeno je iz VSTV-a.

(FENA) M. L.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU