Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Zašto su orasi tako dobri za zdravlje mozga?

Onima koji pate od migrene ishrana bogata orasima može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja, kažu neurolozi

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Kad bi među namirnicama koje poboljšavaju rad mozga morao da izabere jednu bračni par neurologa dr. Dean i Ayeshi Sherzai, izabrali bi plodove bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima i vitaminima – orahe.

“Orasi su za sada naviše proučavani orašasti plodovi i sigurno znamo da su nevjerovatan izvor polinezasićenih masti, jako važnih za rad miliona manjih arterija koje različite dijelove našeg mozga snabdijevaju kiseonikom i hranom – objasnili su.

Jedna nedavno rađena studija je pokazala da polinezasićene masti (posebno omega-3) mogu umanjiti stres, a druga kaže da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći i u podsticanju zdrave emocionalne ravnoteže i pozitivnog raspoloženja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Takođe, onima koji pate od migrene ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može smanjiti i učestalost i jačinu glavobolja.

“Neke studije su pokazale da ljudi koji redovno jedu orahe imaju zdraviji mozak koji puno rjeđe obolijeva od bilo kojeg oblika demencije”, objasnio je Dean Ayeshi za Mind Body Green. On dodaje da orasi sadrže i mnoge hranjive materije i minerale koji su potrebni mozgu poput vlakana, selena, magnezijuma i kalijuma.

“Lako ih je i uvrstiti u razne recepte: bilo da spremate povrće, poslastice ili samo lagani međuobrok”, kaže Ayeshi. Kao najbolji međuobrok za zdrav mozak bračni par preporučuje – šaku oraha, prenose Vijesti.me.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas