Ombudsmeni BiH pozivaju na uklanjanje stereotipa o starenju i na međugeneracijsku solidarnost

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Nevenko Vranješ ukazuju, u povodu obilježavanja 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba, na potrebu za uklanjanjem postojećih stereotipa o starenju i pozivaju na međugeneracijsku solidarnost s ciljem prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima starijih osoba.

  • Osobe starije životne dobi su ravnopravni članovi društva, a osiguravanje jednakih uvjeta za život i učešće u svim društvenim aspektima nije pitanje pružanja socijalne pomoći nego je pitanje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. U praksi, međutim, iako mnogi međunarodni sporazumi i domaći zakoni garantiraju osnovna ljudska prava starijih osoba, zaštita njihovih prava često je deklarativna – ističu u sapćenju za javnost iz Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Kako upozoravaju, da bi prava postala realnost moraju, ne samo biti garantirana zakonom, nego trebaju biti osigurani efikasni mehanizmi primjene čime bi se doprinijelo ostvarenju primarnog cilja vezanog za omogućavanje starijim osobama da budu punopravni članovi društva.

Ombudsmeni stoga pozivaju nadležne institucije, različita udruženja i pojedince da se prema starijim osobama odnose sa uvažavanjem i u rješavanju njihovih problema budu efikasni i odgovorni te da ih, više nego dosad, uključuju u razna zbivanja u zajednici na način koji čuva njihovo samopoštovanje i doprinosi njihovom pozitivnom samovrjednovanju i kvalitetnijem životu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU