Šestero zaraženih u Italiji, 250 u karanteni: ‘Ne izlazite van’

Zdravstveni službenici poručuju građanima da, ako osjete simptome bolesti, ne dolaze u bolnicu nego da zovu hitnu pomoć kako bi se smanjio rizik širenja zaraze…

Preko 250 osoba je u izolaciji, testiraju se na koronavirus. Kako javljaju talijanski mediji, 38-godišnjak koji je na intenzivnoj njezi je stabilnije. Očekuje se da će mu se stanje nastaviti poboljšavati.  Zdravstveni službenici poručuju građanima da, ako osjete simptome bolesti, ne dolaze na hitnu nego da zovu hitnu pomoć kako bi se smanjio rizik širenja zaraze.

Podsjetimo, jedan Talijan pozitivan je na koronavirus nakon što se susreo s prijateljem koji se nedavno vratio iz Kine, objavila je u petak ujutro regija Lombardija. Zaražena je i njegova trudna supruga te prijatelj.

Par sati kasnije objavljeno je kako je sveukupno šestero ljudi u Italiji pozitivno na koronavirus te kako su svi u karanteni. 

Evakuirani Hrvatski državljanin stiže sutra u Ljubljanu

Hrvatski državljanin s kruzera Diamond Princess za kojega je utvrđeno da nije zaražen koronavirusom trebao bi se vratiti zrakoplovom preko Berlina i Ljubljane, gdje će ga u subotu po dolasku u zračnu luku Brnik ambulantnim vozilom preuzeti hrvatsko zdravstveno osoblje, javljaju u petak slovenski mediji.

Kao je u petak potvrdilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, riječ je o zajedničkoj akciji evakuacije s kruzera više državljana Europske unije, za koje je testiranjem utvrđeno da nisu inficirani virusom, a u sklopu dogovora Italije i Slovenije o konzularnoj pomoći u kriznim situacijama.PlayUnmuteLoaded: 48.48%Remaining Time -0:58FullscreenPodijeli

Ovu evakuaciju putnika iz EU s broda organizira Italija, a Slovenija je prihvatila da se na taj način iz Japana u Europu dovedu i slovenski državljani. Njih dvoje će, kako se očekuje, talijanskim zrakoplovom, zajedno s putnicima iz drugih europskih država, iz Yokohame prvo sletjeti na berlinski aerodrom Tegel, odakle će unajmljenim zrakoplovom poletjeti prema Ljubljani, a s njima će u Ljubljanu istim zrakoplovom stići i hrvatski državljanin s kruzera.

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, Slovenija je na molbu hrvatskog veleposlanstva u Ljubljani pristala da se on istim zrakoplovom u Ljubljanu preveze sa slovenskim putnicima, a na aerodromu Brnik preuzet će ga odmah po dolasku hrvatske vlasti.

Troškovi najma zrakoplova iz Berlina do Ljubljane procjenjuju se na 20.000 eura. Slovenija će od Europske komisije zatražiti povratak 75 posto  troškova najma i leta od Berlina do Ljubljane, iz zajedničkih europskih sredstava u okviru mehanizma za krizne situacije.

passengers wearing masks leave cruise ship diamond princess at daikoku pier cruise terminal in yokohama | autor: kim kyung-hoon/reuters/pixsell/reuters/pixsell

foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Dvoje od šest slovenskih putnika, koliko ih je bilo na Diamond Princessu, u četvrtak je u domovinu prispjelo komercijalnim letom. Testovi su pokazali da nisu zaraženi i ne pokazuju znakove bolesti, ali im je određena dvotjedna karantena kod kuće, odnosno samoizolacija, te daljnja preventivna testiranja.

Dvoje Slovenaca, kod kojih je test na korona virus pokazao pozitivan rezultat, nalaze se u bolnici u Japanu, ali ne pokazuju znakove bolesti, piše 24sata.

Na kruzeru Diamond Princess zabilježeno je više od 600 zaraženih koronavirusom, što je najveća skupina zaraženih izvan Kine. Brod je usidren od 3. veljače, a u početku je na njemu bilo 3700 putnika.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU