-2.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Općina Drvar odbija izdati lokacijsku dozvolu za gradnju župnog objekta

Župni ured Općine Drvar priopćio je kako Općina Drvar odbija provesti drugostupanjsko rješenje Ministarstva graditeljstva Hercegbosanske županije i izdati Župi Drvar lokacijsku dozvolu za gradnju župnog objekta.

“Nakon što je Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije u Livnu donijelo 21. svibnja 2019. drugostupanjsko rješenje kojim se u potpunosti uvažava žalba Župe sv. Josipa Drvar, poništava prvostupanjsko rješenje i nalaže Općini Drvar da ponovi postupak i izda Župi lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju i dogradnju višenamjenskog objekta, Općina Drvar nastavlja s opstrukcijama i ponižavanjima Katoličke crkve, grubim kršenjem svih mogućih zakona i izrugivanjem pravu i pravednosti”, navodi u priopćenju Župni ured.

Naime, Ministarstvo graditeljstva je, kao drugostupanjska instanca u ovom upravnom postupku, u spomenutom rješenju naložilo Općini Drvar da u roku mjesec dana ponovno povede postupak pozivajući na raspravu drugu stranu, odnosno Župu Drvar, da uvaži sve osporene primjedbe i postupi po drugostupanjskom rješenju u cilju izdavanja Župi Drvar lokacijske dozvole.

Župu Drvar su na raspravi u Općini zastupale stručne osobe iz Banje Luke i Sarajeva – pravnik, inžinjer građevine i arhitekt (projektant objekta).

“Rasprava je trajala više od četiri sata i prema njihovim riječima ona se pretvorila u pravu psihičku torturu od strane nestručnih i nedoraslih osoba unutar Službe za imovinsko-pravne i geodetske poslove Općine Drvar. Umjesto da postupak vode po pravilima upravnog postupka, nadležne osobe iz Službe, postupak su vodile samovoljno i nezakonito, s unaprijed pripremljenim ‘izrežiranim’ pitanjima koja su sami sebi postavljali i sami na njih odgovarali, te su to unosili u zapisnik, a da drugoj strani (zastupnicima Župe Drvar), nisu uopće dali mogućnost da sami daju svoju izjavu i izjasne se osporenim navodima iz drugostupanjskog rješenja”, navodi se u priopćenju.

Na koncu rasprave, dodaje se u priopćenju, zastupnici Župe Drvar odbili su potpisati ponuđeni zapisnik budući da Općina Drvar nije postupila po uputama drugostupanjskog rješenja Ministarstva i tako ponovno izbjegla donijeti zakonito rješenje, služeći se pri tom raznoraznim improvizacijama i samovoljnim tumačenjem zakona, a sve u svrhu bespotrebnog odugovlačenja postupka.

- Oglašavanje -

“Nakon svega, ostaje jedino nadati se da će drugostupanjska instanca, odnosno Ministarstvo graditeljstva HBŽ-a ‘staviti točku na i’ i samo izdati lokacijsku dozvolu Župi Drvar za dogradnju i rekonstrukciju župnog objekta, budući da pravednost i pravo odavno više ne stanuju u Drvaru”, ističe se u priopćenju.

Promatrajući višegodišnji problem opstrukcija i zabrana Općine Drvar Katoličkoj crkvi da gradi i obnavlja, u Župi Drvar se pitaju “može li itko stati u kraj samovolji, bahatosti i sili koju općinske vlasti u Drvar godinama pokazuju po tom pitanju”.

“Normalno uređene demokratske države zapadnoeuropskog civilizacijskog miljea imaju zakonske mehanizme koji mogu zaustaviti samovolju i kršenje zakona od strane pojedinaca i nižih stupnjeva vlasti. S Bosnom i Hercegovinom, očito, to nije slučaj, a primjer Drvara to zorno pokazuje”, navodi u priopćenju Župni ured Drvar.

(FENA) C.K.


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima