Općina Novi Grad Sarajevo: Povratnici u manji bh. entitet nisu zaboravljeni

Povratnici u manji bosanskohercegovački entitet nisu zaboravljeni, Općina Novi Grad u Sarajevu je ove godine za održivi povratak izdvojila 150.000 KM, saopćeno je iz te općine.

Na prijedlog Koordinacionog odbora za održivi povratak, Općinsko vijeće usvojilo je rezervnu listu korisnika pomoći za održivi povratak u prijeratna mjesta stanovanja.

Rebalansom budžeta Općine Novi Grad Sarajevo osigurana su dodatna finansijska sredstva za pomoć održivom povratku u iznosu od 30.000 KM, za 17 povratnika koji su danas u prostorijama Općine Novi Grad potpisali ugovore o finansiranju/sufinansiranju projekata.

U okviru tog projekta, ranije ove godine potpisani su ugovori sa 44 korisnika pomoći za održivi povratak, tako da je Općina ove godine podržala ukupno 61 projekat sredstvima u iznosu od 150.000 KM.

Predsjednik Koordinacionog odbora za održivi povratak Tajib Delalić u obraćanju prisutnima je naglasio značaj ovog projekta i nadu da će se ubuduće i druge lokalne zajednice i institucije pridružiti Općini Novi Grad kako bi pomogli povratnicima u manji bh. entitet.

Član Koordinacionog odbora za održivi povratak i vijećnik u Novom Gradu Dino Okerić kazao je da iz godine u godinu se nastoji održavati konekcija s povratnicima i da je cilj nastavak takvih akcija.

Općinski vijećnik i član Koordinacionog odbora za održivi povratak Mehmed Karkelja izrazio je zadovoljstvo što je Općinsko vijeće uspjelo na prijedlog Koordinacionog odbora obezbijediti dodatni novac za ovu namjenu.

– Načelnik, Semir Efendić, iz godine u godinu se trudi da život povratnika u manji bh. entitet bude bolji, rekao je Karkelja.

Jedan od povratnika i korisnika pomoći za održivi povratak Enis Tanović vratio se u Gacko 1999. godine, a kako kaže, situacija od tada nije puno drukčija jer i dalje povratnici imaju teškoća.

Mirsad Krasnić, povratnik u mjesto Skopčić kod Zvornika, zahvalio je Općini Novi Grad za kontinuiranu pomoć. On će pomoć usmjeriti na liječenje bolesnog sina te za njega taj vid podrške ima poseban značaj.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU