Općina Posušje obezbijedila pomoć za 207 obrta i poduzeća u iznosu od 57.200 maraka

Zahvaljujući javnom pozivu za pomoć gospodarstvu koji je raspisala Općina Posušje odobrena je pomoć za 207 obrta i poduzeća u iznosu od 57.200 maraka, rečeno je u petak na sastanku općinskog načelnika Ante Begića i njegovih pomoćnika s predstavnicima Udruge gospodarstvenika Posušje.

Govoreći o realizaciji Javnog poziva za pomoć gospodarstvu – ublažavanje negativnih gospodarskih posljedica zbog pandemije koronavirusa, načelnik je pojasnio kako su pristigle 303 prijave, a prema kriterijima odobrena je pomoć za 207 obrta i poduzeća.

Ukupan iznos sredstava koji se odnosi na mjeru oslobađanja komunalne naknade za istaknutu tvrtku u 2020. te oslobađanja od plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore iznosi 57.200 maraka, izvijestili su iz Općine Posušje na svojim internetskim stranicama.

Po pitanju Javnog poziva za podnošenje prijava za poticajne mjere u poduzetništvu Općine Posušje, u tri kategorije je ukupno pristiglo 27
prijava te je odobreno 14.631,19 maraka.

Poticajne mjere po ovom Javnom pozivu stimulativno su utjecale na povećanje gospodarske aktivnosti i novih zapošljavanja, pogotovo kada je riječ o poticajnoj mjeri Sufinanciranje troškova osnivanja i registracije poduzetnika početnika u gospodarstvu. U planu je objava javnog poziva i u ovoj godini po usvajanju Proračuna, rečeno je na sastanku.

Jedna od tema bilo je pitanje mogućnosti smanjenja naknade za istaknutu tvrtku, a zaključeno je kako naknade ostaju na snazi do
daljnjeg, prema važećim odlukama.

Nadalje, bilo je govora i o Pravilniku o oslobađanju od PDV-a i ostalih davanja za uvezenu nekomercijalnu robu u Republiku Hrvatsku.
Načelnik je rekao kako se o ovoj problematici razgovaralo na sastanku u Orašju prošli tjedan kojem su nazočili predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović, državni tajnik Središnjeg ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas te načelnici i gradonačelnici pograničnih općina. O ovom gorućem problemu upoznali su gosta iz Hrvatske te će se i dalje raditi na rješavanju ove problematike.

Načelnik Begić izložio je gostima daljnje korake u gradnji pročistača pitke vode na Senjakovini, strateškom infrastrukturnom projektu Općine, temeljem sastanka s predstavnicima Hrvatskih voda u Splitu, a za koji uskoro kreće raspisivanje natječaja za izradu glavnog projekta postrojenja.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU