Općine iz oba bh.entiteta zajedničkim projektima ‘brišu’ granice i barijere

Po jedanest lokalnih zajednica iz oba bh.entiteta uključeno je u realizacije projekata međuopštinske saradnje, koji finansira Vijeće Evrope.

Ambasador Drahoslav Štefanek, šef kancelarije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini je rekao da je ovo druga faza implemetacije projekata izgradnje povjerenja, u koji su uključene ukupno 22 lokalne zajednice.

– Projekat je vrlo važan, jer se radi o saradnji među općinama, vjerskim organizacijama i građanima – istakao je Štefanek novinarima u Banjoj Luci ukazujući na važnost dijaloga predstavnika općina u oba bh.entiteta.

Ministrica uprave i lokalne samouprave u RS-u Lejla Rešić zahvalila je lokalnim zajednicama, koje zajednički rade projakte iz oblasti sporta, obrazovanja, turizma, poljoprivrede, ženskog preduzetništva.

Nakon što su potpisani ugovori između predstavnika Vijeća Evrope i načelnika pograničnih općina oba bh. entiteta, Rešić je rekla da je kriterije za njihov odabir utvrdilo Vijeće Evrope.

Šefica odjela za gradnju povjerenja u direktoratu za politička pitanja Vijeća Evrope Ana Kapelo je kazala da susjedne općine sve više i više sarađuju i da je to dobro. Naglasila je da to pokazuje da se u BiH može raditi zajedno na dobrobit svojih građana, gledajući u budućnost, a ne baveći se lošim stvarima iz prošlosti.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Kodžo rekao je da je važnost ovog projekta puno veća od dobijenih sredstava.

– To je sistemski način uklanjanja vještačkih barijera, koje postoje između podjeljenih općina u FBiH i RS. Te administrative barijere i granice su velikom broju naših sugrađana otežavale život – dodao je Kodžo.

Općine Novo Sarajevo (FBiH) i Istočno Novo Sarajevo (RS) su dobile također grant sredstava od oko 12.000 KM, usmjerena ka djelimičnoj revitalizaciji i održavanju kulurnih manifestacija na prostoru spomen-parka Vraca.

Milka Ivanković iz Općine Istočni Drvar je rekla da je velika stvar izgraditi povjerenje u lokalnim zajednicama, koje su u proteklom ratu pretpjele velike materijalne, ali i druge štete.

Općine Istočni Drvara (RS) i Drvar (FBiH) dobili su grat od oko 12.000 KM, kojim će podržati sportske aktivnosti.

U prvu fazu projekta bilo je uključeno 16 općina.

(FENA) J.Č.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU