Optimizirajte bateriju mobitela kako bi vam duže trajala u kriznim danima

Kako smo zbog novonastale situacije često kod kuće, radnje kao što su dopisivanje i razgovori, igranje igara, video pozivi s kolegama, korištenje kamere i drugih aplikacija prazne našu bateriju možda i brže, nego kad nismo u izolaciji ili karanteni.

Da bi produžili trajanje baterije svog mobitela, osim uobičajenih stvari, trebali bi napraviti i sljedećih četiri stvari.

Pronađite aplikacije koje najviše troše energiju baterije.

I Apple i Google su svojim sustavima omogućili alate za nadzor aplikacija i njihove potrošnje energije baterije. U meniju iOS ili Android uređaja kliknite na Settings, pa na Battery. Tamo ćete vidjeti listu aplikacija, koje najviše i koje uopće troše energiju baterije. Kliknite na svaku od njih i zaustavite potragu za automatskim ažuriranjima i isključite im rad u pozadini, kako bi im dozvolili upotrebu energije samo kad ih vi sami uključite tj. koristite.

Posebno obratite pažnju na Facebook, Instagram, Messenger i WhatsApp, jer su ove aplikacije najagresivnije što se rada u pozadini tiče i pokušavaju čak i pristupati mikrofonu, Bluetooth-u i drugim opcijama mobitela i kad ih ne koristite ili nisu ni u pozadini.

Danas, kad ostajete uglavnom kod kuće, trebali bi aplikacijama onemogućiti pristup lokaciji i drugim Maps servisima, kao što su navigacija ili GPS zato što nemate potrebe to trenutno koristi, jer se svakako minimalno krećete.

Također, izbrišite sve aplikacije, koje ne koristite.

Uključite optimizaciju baterije na samom mobitelu.

Ako koristite mobitel isključivo za dopisivanje i razgovore, a situaciju o koronavirusu pratite preko računala i tamo koristite društvene mreže, uključite na mobitelu opciju za uštedu ili maksimalnu uštedu energije. Ove opcije nalaze se u odjeljku Baterija u Postavkama mobitela. Na nekim mobitelima moguće je aktivirati i tzv. Jednostavan način, koji isključuje sve smartphone mogućnosti, osim osnovnih telefonskih funkcija – pozivi i poruke, što će drastično produžiti trajanje baterije.

Na svakom mobitelu ova opcija se aktivira na drugačiji način, ali bi i ta opcija trebala biti u meniju Postavke, pa Baterija ili Zaslon ili Dodatne opcije.

Uredite Postavke zaslona

Aktivirajte automatsko osvjetljavanje zaslona i skratite trajanje tj. dužinu trajanje osvjetljenja. Na nekim mobitelima to je 15 sekundi, na nekim 30, nakon čega se zaslon isključuje sam od sebe. Automatsko osvjetljenje će omogućiti da ovisno o svjetlu u okruženju, mobitel podesi jačinu osvjetljenja i tako automatski štedi bateriju i ne koristi maksimalno osvjetljenje u svakom trenutku.

Isključite i Always On opciju na Samsung, Huawei, Nokia i drugim mobitelima s OLED ekranima i tako dodatno smanjite upotrebu zaslona.

Koristite 2G mreže, isključite prijenos podataka.

Ako ste non-stop kod kuće i povezani ste na Wi-Fi, onda ste što se interneta tiče sigurni, jer je protok konstantan i možete se prebaciti na mobilnu mrežu koja manje troši.

Mreže 4G i 3G troše više energije baterije, pa se prebacite na 2G tj. 2,5G, koji će i dalje biti dovoljan za obavljanje poziva i razmjenu poruka. Naravno, isključite i Bluetooth i prijenos podataka preko mreže, ako ih ne koristite (imate Wi-Fi).

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU