1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Orepić: Pozicija ‘Nove politike’ jasna, to je cjelovitost BiH

Zastupnik u Saboru Republike Hrvatske i predsjednik novoutemeljene stranke ‘Nova politika’ Vlaho Orepić tokom posjete Bosni i Hercegovini susreo se danas u Sarajevu sa izaslanstvom Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH.

Nakon tog susreta novinarima je naglasio da je konstituirano koordinacijsko tijelo za konstituiranje ‘Nove politike’ u Bosni i Hercegovini koje će predvoditi Marinko Pejić, te dodao ‘ubrzo ćemo doći do realizacije odnosno ustrojstva ogranka ‘Nove politike’ u Bosni i Hercegovini’.    

– Bez opterećenja ideološkog, moramo se baviti realnom životnom politikom. Ovdje nismo zbog prošlosti, ovdje smo zbog zajedničke budućnosti koja je cilj svima nama. Pozicija ‘Nove politike’ je jasna, a to je cjelovitost Bosne i Hercegovine i potpuna suverenost i konstitutivnost odnosno jednakopravnost i Hrvata i Bošnjaka i Srba i svih ostalih koji žive na ovim prostorima s ciljem da se ostvari zajednički život koji će osigurati trajni mir – naglasio je.  

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) BiH Marijo Pejić zadovoljan je zbog posjete Vlahe Orepića i ističe njegovu namjeru ‘da se kao politički zvaničnik Republike Hrvatske u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine informira, na osnovu objektivnih činjenica, o situaciji u BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, ali bez ideoloških primjesa.’

– Naša domovina je Bosna i Hercegovina. To je naša domovina, u cijelosti na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine – naglasio je.

Podsjeća da se HNV još od 1994. godine ‘ustrajno bori za cjelovitu, suverenu BiH, u kojoj će svaki građanin ostvarivati svoja pravo, pa tako i konstitutivni narodi Bosne i Hercegovine’.

- Oglašavanje -

Ističe da Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina sjajno surađuju u oblasti kulture, znanosti i drugim oblastima. Problem je, kaže, godinama samo u oblasti politike.

federalna.ba/Fena

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima