Osmomartovski marš ”Šutnja nas ne štiti” u Tuzli

Osmomartovski marš pod parolom „Šutnja nas ne štiti!“ održat će se 08. marta u 5 do 12 i krenut će sa Trga Slobode u Tuzli.

Ovogodišnji marš se održava pod parolom „Šutnja nas ne štiti!“ i za cilj ima da ukaže na problem nasilja nad ženama u našem društvu.

  • Femicid je u porastu, nasilje nad ženama se ne smanjuje, šutnja ne samo da nas ne štiti nego pogoršava situaciju i zato vas pozivamo da nam se pridružite u nedelju u 5 do 12 na Trgu Slobode. Naše pretkinje su se teško izborile za prava koja iako su nam zakonski zagarantirana se ne sprovode u praksi. Krajnje je vrijeme da prekinemo šutnju, jer #šutnjanasneštiti. Pridružite nam se čak i ako smatrate da su vaša prava ispoštovana, i ako vas nasilje nikad nije dotaklo, pridružite nam se i pokažite solidarnost sa ženama koje nisu privilegovane kao vi – saopštili su iz više udruženja koja organiziraju ovaj događaj.

U samo prošloj 2019. godini u BIH 12 žena je ubijeno od strane trenutnih i bivših partnera. Rezultati OSCE-ovog istraživanja o dobrobiti i sigurnosti žena u BiH pokazuju da tri od pet žena smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava u njihovim zajednicama. Četiri od deset žena u našoj zemlji izjavile su da su pretrpjele psihološko, fizičko ili seksualno nasilje nakon navršene 15. godine života, od strane partnera ili drugih osoba. Gotovo polovina ispitanih žena smatra da je nasilje u porodici privatna stvar, a više od 40 posto njih ne zna šta treba činiti ako dožive nasilje. Većina žena ne prijavljuje nasilje koje doživi, navodeći sram, materijalnu ovisnost/probleme, nedostatak informacija, nepovjerenje u službe i, u konačnici, strah, kao razloge zbog kojih ne prijavljuju nasilje relevantnim institucijama

Pod istom parolom, u znak solidarnosti marširat će i građani/ke Banja Luke.

Organizatori/ce događaja su: Amica Educa, Revolt, Tuzlanski otvoreni centar – TOC, Femstil, Islamic Relief Bosnia i Herzegovine, HO Horizoni, Ženska vizija, Forum građana Tuzle, Prijateljice.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU