Osnovne životne vrijednosti kao osnov održivosti čovječanstva

 

UEFA kao krovna evropska kuća nogometa/fudbala za 55 nacionalnih asocijacija se uhvatila u koštac sa svim izazovima današnjice kada su u pitanju ljudska prava i zaštita životne sredine.

NS/FS BIH je kao društveno odgovorna organizacija iz oblasti sporta prepoznala je značaj ovoga projekta, te jasno iskazala opredjeljenje da u potpunosti prati put održivosti koji je uobličila UEFA. Taj put podrazumijeva promociju i doprinos poboljšanju svih oblasti koje su definisane UEFA projektom „Snaga kroz jedinstvo“ (Strength Through Unity) 2030, a koji se tiče kompleksnih pitanja održivosti. Zalaganje za poštovanje ljudskih prava i životne sredine je jedini ispravni put. UEFA svoje aktivnosti i akcije duži period promoviše kroz obilježja „Respect“. Plavi logotip odnosi se na poštovanje ljudskih prava, a zeleni logotip na poštovanje životne sredine. Strategija održivosti podrazumijeva jedanaest konkretnih oblasti. U organizaciji NS/FS BiH na utakmici BiH – Gruzija su po prvi put na terenima u Evropi dva nacionalna tima nacionalne himne ispratila u majicama sa obilježjima UEFA održivosti i jasno poslala poruke mira i tolerancije. I svaki igrač je nosio različitu boju majice, koja nosi posebnu poruku.

U narednom periodu NS/FS BiH će kroz određene projekte uključiti sve zainteresovane strane, sa ciljem realizacije aktivnosti koje vode promociji svih definisanih vrijednosti, a pogotovo u oblastima anti-rasizma, jednakosti i inkluzije bez obzira na bilo kakve različitosti, podrške izbjeglicama i migrantima, solidarnosti i poštovanju svih ljudskih prava, kao i projektima koji će kroz nogomet/fudbal voditi zaštiti životne sredine.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU