Osobama s invaliditetom treba podrška svaki dan

Konferencija o temi “Primjeri dobre prakse saradnje organizacija osoba s invaliditetom i lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ održava se danas u Sarajevu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, s ciljem da se dijalogom i primjerima dobre prakse iz pojedinih općina ukaže na značaj saradnje lokalnih zajednica s udruženjima osoba s invaliditetom radi unapređenja kvaliteta života njih i njihovih porodica u mjestu u kojem žive.

Konferenciju je otvorio zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, koji je kazao da Ministarstvo, zajedno s Vijećem za osobe sa invaliditetom BiH, svake godine obilježava ovaj značajan datum i bira teme od značaja za osobe sa invaliditetom.

– Ove godine smo se odlučili na konferenciju na kojoj će biti fokus saradnje lokalnih zajednica s nevladinim sektorom koji se bavi ljudskim pravima u oblasti osoba s invaliditetom. Svi moramo imati senzibilitet i osjećaj za ovakve stvari, svako od nas treba imati jedan pristup koji je ljudski, a i da se prilagođavamo evropskim standardima i idemo u korak sa Evropom – naveo je Jović.

Predsjednica Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH Gospava Rađen-Radić je izjavila da je značaj organizacija osoba s invaliditetom višestruk, prvenstveno zato što su korektivni faktor društva u izgradnji kvalitetnijeg, sigurnijeg i društva po mjeri čovjeka.

Po njenim riječima, organizacije osoba s invaliditetom u suštini nastaju kao životna potreba, potreba za uklananjem određenih barijera i činjenja života efikasnijim, fleksibilnijim i potpunijim, u cilju integracije osoba s invaliditetom u zajednicu.

– Bitno je napomenuti da svaka lokalna zajednica, ukoliko prepozna organizacije osoba s invaliditetom koje djeluju na lokalnom nivou kao izuuzetan resurs u razvijanju partnerske saradnje s njima, utoliko će napredovati i činiti taj proces transformacije društva bržim i kvalitetnijim – smatra Rađen-Radić.

Po njenim riječima, učesnici konferencije će danas čuti izuzetne priče izuzetnih lokalnih zajednica, izuzetnih pojedinaca. Dodala je da je ovo jedan od načina da se čuju priče iz lokalnih zajednica širom BiH, analiziraju njihovi uspjesi i da to bude putokaz ka novim rezultatima.

Kazala je da će danas biti predstavljeno desetak primjera i pojedinaca lidera organizacija, a sa druge strane i pojedinaca predstavnika lokalnih zajednica. Napomenula je da takvih primjera ima znatno više.

Sekretarka Vijeća za osobe sa invaliditetom BiH Elvira Bešlija je navela da je dijelom zadovoljna, samim tim što je Vijeće osnovano i što se na nižim nivoima formiraju razne koordinacije i ostale organizacije osoba s invaliditetom, koje u saradnji sa svim nivoima vlasti pokušavaju da razriješe pitanja ovih osoba.

– Ali u principu, kao osoba s invaliditetom nisam zadovoljna. Primjer koji je uvijek prisutan i koji se nikako ne rješava je pitanje pristupačnosti, koje je kroz naše zakonodavstvo sasvim korektno riješeno, ali u praksi se ne primjenjuje onako kako bi to trebalo da bude. To je jedan od primjere – kazala je Bešlija.

Istaknula je da ljudi s invaliditetom trebaju da žive kvalitetan život kao i drugi. Međutim, dodaje da to teško ide jer postoje još uvijek sterotipi i diskriminacija.

– Samo ostvarivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom ide teško i sporo. Treba nam podrška, ne samo 3. decembra, treba nam podrška svaki dan – istaknula je Bešlija.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU