Otkriven prvi Europljanin koji se zarazio koronavirusom?

Mlađi muškarac iz Njemačke (33) mogao bi biti prvi Europljanin koji se zarazio koronavirusom, to jest Covidom-19, te ga dalje prenio, piše Guardian pozivajući se na tekst italijanskih novina il Corriere della Sera.

Italijani se čak pozivaju na pismo koje su njemački stručnjaci objavili u naučnom časopisu New England Journal of Medicine.

Kako navode njemački ljekari u tom pismu, “inače zdravi 33-godišnji njemački poduzetnik osjetio je bol u grlu, malaksalost i bol u mišićima te je dobio temperaturu 24. januara ove godine”. Idućeg dana imao je temperaturu od 39,1 stepeni Celzijevih, a počeo je i kašljati. No, počeo se osjećati bolje već idućeg dana te se vratio na posao 27. januara.

Kako dalje pišu njemački ljekari, taj je muškarac 20. i 21. januara, prije pojave bilo kakvih simptoma, bio na nizu sastanaka pokraj Münchena sa svojom poslovnom partnericom iz Kine. Ona je čak bila u Njemačkoj između 19. i 22. januara.

“Tokom boravka u Njemačkoj ona nije pokazivala simptome zaraze, ali je počela pokazivati simptome na povratnom letu u Kinu. Tamo se testirala, a njen nalaz je 26. januara bio pozitivan na virus Covid-19”, kažu ljekari.

Ta je žena odmah obavijestila svoju kompaniju o tome da je zaražena, nakon čega su locirani i svi njeni kontakti, pa tako i poduzetnik iz Njemačke koji je odmah poslan u bolnicu u Münchenu na testiranje.

Već 28. januara tri nova zaposlenika kompanije u Njemačkoj bila su pozitivna na Covid-19, ali do danas niko do njih nije razvio teži oblik bolesti.

“Čini se da se zaraza proširila tokom perioda inkubacije kod prve pacijentice iz Kine, u čijem je slučaju bolest bila kratka”, kažu njemački ljekari.

Raste broj zaraženih u Njemačkoj
I dok se traže prvi pacijenti, u Europi i Sjedinjenim Državama pak raste broj zaraženih od koronavirusa, a Švicarska i Irak bilježe prve smrtne slučajeve izazvane virusom službenog naziva Covid-19, javljaju u četvrtak agencije.

Uz 58 slučajeva zaraze koronavirusom, Švicarska je objavila i prvi smrtni slučaj, a radi se o 74-godišnjoj ženi s hroničnom bolešću koja se od utorka nalazila u bolnici u Lausanneu, u kantonu Vaud.

Grčka javlja da je broj zaraženih koronavirusom porastao na 10, a radi se o osobi koja je nedavno boravila u Izraelu i Egiptu na vjerskom hodočašću. Grčka je dan ranije na 48 sati zatvorila škole i zabranila javna okupljanja u tri okruga na zapadu zemlje.

Njemačka je izvijestila o 109 novih slučajeva zaraze koronavirusom u samo jednom danu čime te je sveukupni broj oboljelih skočio na 349. Najviše, sa 175 slučajeva, je pogođena pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija.

U SAD-u su od koronavirusa preminule još dvije osobe te se broj smrtnih slučajeva popeo na 11, a Zastupnički dom je odlučio u borbi protiv epidemije izdvojiti 8,3 milijarde dolara. Jedna od preminulih osoba je iz Sacramenta, u Kaliforniji, i to je prvi smrtni slučaj izvan savezne države Washington. Sveukupno, SAD bilježi 100 slučajeva zaraze koronavirusom.

Prema najnovijim podacima, broj zaraženih u svijetu se popeo na više od 96.000, s 3.300 preminulih u 84 zemlje.

Iran zatvorio sve škole i univerzitete
Južnokorejske vlasti objavile su u četvrtak 467 novih slučajeva koronavirusa, čime se ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji popeo na 6.088, što je najviše izvan Kine. Potvrđena su i tri nova smrtna slučaja čime je ukupan broj umrlih 35 objavili su Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti.

Irak je zabilježio tri smrti izazvane novim koronavirusom u samo jednom danu, u srijedu, što su prve smrti u toj zemlji koja graniči s Iranom, jednom od najteže pogođenih zemalja u kojoj je prema službeni podacima umrlo gotovo 100 osoba. Bagdad je objavio 35 slučajeva zaraze zadnjih dana. No u srijedu je epidemija Covid-19 odnijela živote u toj državi od 40 miliona stanovnika u kojoj vlada hronična nestašica medicinskih potrepština, lijekova i bolnica.

Još je dramatičnije stanje u susjednom Iranu u kojem je broj zaraženih porastao za 591 te je sada ukupno 3.513 zaraženih osoba u toj državi. Broj smrtnih slučajeva porastao je za 15, što znači da ih je sada ukupno 107. Vlasti su zbog epidemije odlučile zatvoriti sve škole i sve univerzitete do 20. marta.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU