25.5 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Otvaraju se nove poslovne prilike za bh. privrednike na švicarskom tržištu

  U vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH evidentan je rast izvoza u Švicarsku koji je u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 126 miliona KM, što je više za 28 posto u odnosu na isti period lani.

  Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK BiH) Ahmet Eglić izjavio je danas u Sarajevu da Švicarska ima veliko, perspektivno tržište za bh. privrednike, naglašavajući ulogu dijaspore u povezivanju sa tim tržištem i potencijalnim poslovnim partnerima.

  Egrlić je najavio da će u Švicarskoj po drugi put organizovati poslovni forum, te podsjetio da je prvi bio 2017. godine nakon čega su se osjetili rezultati kada je riječ o vanjskotrgovinskoj razmjeni.

  – Na današnjoj radionici u VTK BiH ćemo pripremati naše kompanije za novi nastup, a u fokusu su IKT, elektro i metalska industrija. Mislimo da možemo bolje i više i ovo je prilika da uz podršku Švicarske ambasade, te naše dijaspore u Švicarskoj napravimo iskorak na tom tržištu – izjavio je Egrlić.

  Kada je riječ o dosadašnjoj saradnji, kako je dodao, prednječe sektori drvoprerade, metalska industrija, turizam. Također u oblasti housinga postoje velike šanse, i tu već postoji značajan izvoz u Švicarsku.

  Ambasadorica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer je kazala da je osnovna ideja da se promoviše privatni sektor i pruži podrška bilateralnoj saradnji.

  – Ukoliko želite da poslujete u Švicarskoj trebate da imate nekog ko će vam otvoriti vrata i onaj ko vam može pomoći u tome upravo je dijaspora. Važan preduslov jeste i da znate šta vaši partneri očekuju, odnosno morate biti pripremljeni da znate kako nastupiti u komunikaciji sa njima – kazala je Rauber Saxer izražavajući podršku unapređenju bilateralne trgovine ćemu će dopinijeti B2B susreti koji će u narednom periodu biti organizovani u Švicarskoj.

  Biznismeni iz BiH bit će u prilici da se upoznaju sa biznismenima iz Švicarske u sektorima kao što su IKT, te metalski i elektro sektor.

  Udruženje i-dijaspora osnovano je 2015. uz podršku švicarske vlade, odnosno Švicarske agencije za razvoj i saradnju.

  – Naš cilj je da u oblastima koje pokrivamo kao što su ekonomija, obrazovanje i kultura, sa što manje sredstava, koristeći mrežu koju dijaspora ima u Švicarskoj i međunarodnom kontekstu, spojimo firme za koje procjenjujemo u saradnji sa VTK BiH, te da ih izvedemo na švicarsko tržište i da ih spojimo direktno putem B2B konferencija sa potencijalnim kupcima – kazao je Edin Dacić, predsjednik Udruženja i-dijaspora.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA