Otvoren Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Sajam gospodarstva 2023. u Mostaru po 24. put otvorio je svoja vrata i ugostio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste, a na sajmu su izlagači iz 30 država, među kojima su neki od najjačih tvrtki iz Izraela, ovogodišnje zemlje-partnera.

Sajam će trajati pet dana, do 6. svibnja, na kojem će izlagači iz 30-ak zemalja predstavit svoje poslovanje, a najavljeni su stručni skupovi, okrugli stolovi i drugi značajni događaji.

Sajam je proglasila otvorenim Galit Peleg, veleposlanica Države Izrael za BiH koja je naglasila da je mostarski sajam mjesto brojnih prilika, partnerstava i novih projekata.

  • Zadovoljstvo mi je što je Država Izrael ovogodišnji partner sajma čime imamo dodatnu priliku ojačati, prije svega, ekonomsko partnerstvo, ali i druge oblike suradnje – istaknula je ona proglasivši sajam otvorenim.

Prigodnim riječima obratili su se direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnja je uvjerena da će nastup partnera sajma – Države Izrael biti na visokoj razini te da će posjetitelji biti oduševljeni ponuđenim sadržajima.

Kazala je i kako je njihova nazočnost potvrda značaja sajma na opće dobro svih njegovih sudionika.

  • Počašćeni smo što je Izrael zemlja partner ovog sajma. Nazočnost izraelskih kompanija jedan je korak u razvijanju odnosa između zemalja da se očekuje da će rezultirati izraelskim ulaganjem u BiH – istaknula je Bošnjak.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara istaknuo je kako je ovo najvažnija sajamska manifestacija u BiH i predstavlja jednu od gospodarskih prepoznatljivosti Mostara te čestitao organizatorima, ali i prijateljima iz Izraela, zemlji partnera.

Po njegovim riječima, Gradska uprava je uz puno želje i truda uspela postići ono što je najvažnije za sajam, Mostar i BiH – a to je stabilno i sigurno poslovno okruženje.

  • Mostar je primjer i predvodnik pozitivnog u BiH. Ističem to jer ne kaže se bez razloga kako kapital ne voli nesigurnost i ne podnosi političku nestabilnost. Mi smo učinili puno da napravimo političku stabilnost. Radili smo i na kreiranju gospodarskih mjera iz naše nadležnosti, a jedna od njih je odluka o pogodnosti investiranja u Grad Mostar- kazao je mostarski gradonačelnik.

Ukazao je na važnost pokretanja zračnog prometa, napominjući kako je Mostar preko Zagreba danas povezan s ostatkom svijeta.

  • Želimo Mostar koji će biti poželjno mjesto za investicije i mjesto poželjno za život u kojemu će mladi ostajati, zasnivati obitelj i počinjati poslove – podvukao je Kordić.

Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH istaknuo kako je ekonomija ključni integrativni činitelj društva, zbog čega je ovaj sajam važan međunarodni događaj koji zaslužuje pažnju domaćeg i regionalnog poretka.

  • Prisustvom premijera susjednih zemalja šalje se važna pozitivna poruka o razumijevanu potrebe uzajamne suradnje, zajedničko dobro s obje strane – u BiH i van nje – kazao je Nikšić, dodajući kako su međunarodni predstavnici pokazali da je Europska unija opet tu i spremna surađivati s novim vlastima u BiH na svim razinama, kako bi krenuli prema integraciji u EU gdje smo dobrodošli.

Naglasio je i kako je partner ovogodišnjeg sajma država Izrael, koja je značajna zemlja svjetske ekonomije s kojom BiH mora graditi prisne odnose.

Pored toga, napomenuo je kako se stabilno okruženje za investitore neće napraviti samo od sebe.

  • Na nama je da ispravno i s pažnjom dobrog domaćina koristimo domaće resurse za dobrobit društva, a s međunarodnim prijateljima moramo stabilizirati ekonomske prilike, kao i političke- kazao je Nikšić.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto podvukla je kako se Bosna i Hercegovina ističe i postaje središte prepoznatljivih i korisnih skupova i konferencija.

Podsjetila je da se ovih dana u Mostaru osobno susreću političari, vlasnici tvrtki, vizionari koji će stvoriti nove mostove i poslovne prilike te je naglasila kako je sajam i ove godine otvorio vrata domaćim i stranim tvrtkama regije i svijeta kako bi se uspostavili novi poslovni i prijateljski kontakti.

  • Drago mi je da se današnji sajam održava u kontekstu važnog povijesnog elementa za BiH, a to je da je BiH od prosinca prošle godine postala država kandidat za članstvo u EU. To je veliki korak naprijed. Hrabre odluke visokog predstavnika slijedom Općih izbora stvaraju okvir za napredak gospodarskog razvoja i dublju integraciju BiH u EU – rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Istaknuo je kako je za napredak bilo koje zemlje potrebno da političke institucije stvaraju političku stabilnost. Također je naveo da “veliki, krupni politički koraci koji su se dogodili u formiranju Vlade FBiH daju jasan signal da je pred BiH razdoblje intenzivnijeg i bržeg razvoja”.

Plenković je još jednom naglasio značaj partnerstva Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz podršku na europskom putu i investicijama.

Video porukom obratio se i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je kazao kako su svi predani unapređenju mira, blagostanja i sigurnosti. Dodao je kako su u Izraelu razvili slobodnu ekonomiju te da su postali poznati po inovacijama. Izrazio je nadu da Bosni i Hercegovini mogu pomoći s idejama i radnim navikama te da suradnja naše zemlje s Izraelom može biti od uzajamne koristi.

Premijerka Srbije je u svom obraćanju u Mostaru istaknula i kako je u deset godina udvostručena bilateralna razmjenu BiH i Srbije.

  • Uspjeli smo podići razmjenu za dva puta. Drugi podatak je da kada pogledate iz ugla Srbije koliko nam je važno tržište BiH možete vidjeti da je BiH naš drugi izvozni partner. Prvi je Njemačka, drugi je BiH, toliko ste nam važni. Treći podatak je da je Srbija Bosni i Hercegovini treći izvozni partner. Prvi je Hrvatska, drugi je Njemačka, treći je Srbija – rekla je.

Navela je da ta tri parametra jasno pokazuju koliko smo upućeni jedni na drugi i koliki je potencijal koji građani ne vide i djeluje da je nekad druga zemlja važnija gospodarstveno, ali kada pogledate ove parametre, sve vam je jasno.

Nakon govora, visoka izaslanstva su obišla sajamski izložbeni prostor gdje su prisustvovali svečanom otvaranju Nacionalnog štanda zemlje partnera Države Izrael.

U sklopu svojih aktivnosti na Međunarodnom sajmu gospodarstva, u suradnji sa Sveučilištem u Mostaru, Gospodarska komora FBiH organizirat će konferenciju koncipiranu kroz tri panela aktualnih tema, kao što su prilagođavanje mostarskog sveučilišta modernim uvjetima tržišta rada, energetska tranzicija i kandidacijski status BiH u EU.

Također, Gospodarska komore FBiH predstavit će dva velika projekta, jedan je u kreativnim industrijama, a drugi je projekt u kojem sudjelovale sve zemlje Jadransko-jonske regije, a osnova je „plavi rast“ i „plava ekonomija“.

Organizatori se nadaju kako će se napraviti dodatni iskorak u odnosu na prethodne godine i da će Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2023. biti velika prilika za upoznavanje gospodarstvenika, a sve s ciljem što većeg ulaganja u budućnosti u BiH.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU