Otvorena birališta u Prijedoru, birat će novog gradonačelnika – TNTPortal

Točno u sedam sati otvorena su birališta na kojima građani Prijedora danas biraju svog novog gradonačelnika nakon što je bivši gradonačelnik Dalibor Pavlović iz SNSD-a dao ostavku zbog skandala s njegovim neprimjerenim fotografijama.

Na prijevremene izbore prijavilo se 14 političkih subjekata, među kojima je osam političkih stranaka, pet nezavisnih kandidata i jedna koalicija.

Pravo glasa na prijevremenim izborima za gradonačelnika Grada Prijedor, prema biračkom spisku zaključenom u ponoć 22. studenog, ima 86.329 birača uključujući 608 birača registriranih za glasanje u odsustvu koji pravo glasa ostvaruju osobno na biračkom mjestu u Prijedoru i 2.851 birača registriranog da glasa putem pošte.

Iz SIP BiH su rekli da je za potrebe održavanja prijevremenih izbora u Prijedoru određeno 130 redovnih biračkih mjesta i jedno biračko mjesto za glasanje na nepotvrđenim glasačkim listićima, formirana su tri mobilna tima i jedan poseban COVID-19 mobilni tim, prenosi Klix.ba.

“Prijevremeni izbori za gradonačelnika Grada Prijedora provode u uvjetima pandemije koronavirusa te će biti provedeni u skladu s Instrukcijom o postupanju tijela za provođenje izbora na izborni dan u uvjetima pandemije 26. lipnja 2020. godine i uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera nadležnih organa”, kažu iz SIP-a.

Inače, zajednički kandidat opozicije (DNS-a, SDS-a i PDP-a) za gradonačelnika Prijedora je Goran Predojević, predsjednik Gradskog odbora DNS-a. Koalicija koju čine SNSD, US, NPS, SPS, DEMOS, SP i Prva SDS za svog kandidata je predložila Slobodana Javora.

TNTPortal

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU