Otvorena izložba karikatura Alije Kulenovića

U okviru Međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, sinoć je u Gradskoj biblioteci otvorena izložba karikatura Alije Kulenovića. On spada u prve zeničke karikaturiste, a objavio je i dvije knjige karikatura.

Njegov pristup karikaturi je osoben. Naime, u toj menopauzi između mladog i zrelog karikaturiste, Kulenović se bavio slikarstvom koje je nalik na arabeske, e sad taj je manir prenio crtački u karikaturu onako kako je slikao, s tim što dodaje figuraciju. S toga je ovaj njegov karikaturalni izraz po svemu orginalan, rijetko viđen ne samo u regiji nego i u svijetu. U karikaturi se uglavnom bavi aktuelnim dešavanjima, u njevom slučaju političarima i ženama”, kazao je promotor Adnadin Jašarević.

Prema riječima Midhata Kasapa Gradska biblitoteka je u zadnjih 10 do 15 godina bila domaćin svim značajnijim događajima vezanim za karikaturu.

U ovoj izložbenoj postavci nalaze se 53 karikature, otprilike 50 godina opusa. Kada su karikature u pitanju Alije Kulenovića ovdje je to zabilježeno i okupljeno na jedno mjesto”, kazao je autor izložbene postavke Midhat Kasap.

Sam autor Alija Kulenović kaže da može pričati o prošlom vremenu, jer ovo društvo je kolumnu i karikaturu gurnulo u stranu, više ih nema.

Ovo su karikature najmanje 10 do 20 godina pa i više. Meni je žao što nisam zadržao orginalne karikature koje sam slao na međunarodne festivale, tako da su ovdje izložene aktulene karikature vremenskog perioda političke situacije. Više se ne bavim karikaturom, ali ono što treba naglasiti jeste da Zagreb i Beograd imaju dobre karikaturiste, nedavno je otvoren i muzej karikature u Zagrebu. U Miloševićevom periodu karikatura je dovela do buđenja političke svijesti i čak koliko čujem priprema se doktorska disertacija na temu koliko je karikatura utjecala na buđenje političke svijesti u Srbiji”, kazao je Kulenović.

Da karikatura ima svoju publiku pokazala je i posjećenost sinoć otvaranju ove izložbe. (N. Glibo)

The post Otvorena izložba karikatura Alije Kulenovića appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU