Otvorena ‘Spomen soba agresije na Mostar’

U organizaciji Udruženja građana “Sinovi Mahale” u petak je svečano otvarana “Spomen soba agresije na Mostar”.

Po riječima predsjednika Udruženja “Sinovi Mahale” Dževada Pašića, spomen-sobu napravio je mostarski arhitekt Anel Jakirović. Zamišljena je kao izložbeni prostor sa stalnom postavkom ratnih fotografija i predmeta koji su se koristili u ratu, a projekt je realiziran dobrovoljnim prilozima članova Udruženja i drugih građana Mostara.

– Ovo je soba sjećanja, nije soba mržnje, soba koja svjedoči i prenosi mlađim naraštajima šta nam se sve događalo od 1992. do 1995. Ne smijemo to zaboraviti, kao što ne smijemo zaboraviti niti ljude, pripadnike Armije BiH koji više nisu s nama – kazao je Pašić.

Dodao je kako će u spomen sobi biti obilježavani svi značajniji datumi i ratni događaji iz vremena osamostaljenja Bosne i Hercegovine, poput rušenja Starog mosta, obljetnice genocida u Srebrenici i Dana bijelih traka.

Svečanosti otvaranja nazočio je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je u svom govoru pozvao okupljene da budu ponosni na sve ono što su uradili u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

– Svjestan da svaka riječ koju ovdje izgovorim kod onih zlonamjernih može biti pogrešno protumačena, želim reći da se neću pravdati bilo kome za svoj izbor koji sam načinio 1992. Budimo ponosni na sve ono što smo radili u najtežem periodu našeg života. To je bio pravi izbor, to je bio ljudski izbor – poručio je Komšić.

Dodao je kako Mostar od završetka rata svjedoči o svemu onome što je Bosna i Hercegovina prošla, što Bosna i Hercegovina dana jeste i što građani Bosne i Hercegovine sutra žele.

– Stradanje i podjela su iza nas, a sutra želimo stabilnost, mir i normalna život za sebe i svoju djecu – zaključio je Komšić.

(FENA) R.G.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU