31.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Ovaj grad ima najgoru zdravstvenu zaštitu u BiH

  Udruženje građanki “Grahovo” organiziralo je besplatne ginekološke preglede za građanke Bosanskog Grahova koje nemaju zdravstveno osiguranje, što planiraju uraditi i naredne godine

  Zdravstvena i socijalna zaštita, ali i loša infrastruktura, stalne redukcije vode samo su neki od problema s kojima su suočeni stanovnici Bosanskog Grahova, a takva situacija dodatno komplicira život žena u toj lokalnoj zajednici.

  https://tntportal.ba/11pogledajte-video-doktorice-ne-zele-primiti-bebu-u-sarajevu/

  Kako bi se ukazalo na te i druge probleme Fondacija CURE, Fondacija za osnaživanje žena i Udruženje građanki “Grahovo” organizirali su radionicu gdje je razgovarano o kreiranju akcionog plana – agende potreba žena u Bosanskom Grahovu. Radionica je organizirana u okviru projekta “Ženska prava – Agenda za pozitivne promjene”, koji finansira Evropska unija.

  Na radionici je bilo govora i o mehanizmima za rodnu ravnopravnost u Bosanskom Grahovu, ali i o tome kako zajednički unaprijediti politike rodne ravnopravnosti u toj općini uz definiranje konkretnih rješenja i oblasti djelovanja.

  Osnivačica i predsjednica Udruženja građanki “Grahovo” Danka Zelić ispričala je Feni da u općini u kojoj je prije rata živjelo 10.000 stanovnika danas živi njih oko 3.000 jer je infrastruktura razrušena i njena se obnova realizira veoma sporo te su ulaganja u općinu slabo vidljiva.

  Kada su u pitanju žene, Zelić napominje da one koje žive u ruralnim dijelovima općine teže dolaze do zaposlenja, nedostaju im osnovni uvjeti za život, udaljene su od doma zdravlja, a problem predstavlja i nepostojanje centra za socijalni rad.

  Prije rata općina je imala dom zdravlja i bolnicu, ali nakon rata ambulanta je data u ingerenciju prvo Domu zdravlja Livno, što je donekle i funkcioniralo, ali od 2008. godine pripojena je Domu zdravlja Drvar.

  – Sada građani iz ambulante budu upućeni u Drvar koji je 30 kilometara udaljen od Bosanskog Grahova, ali ako je u pitanju specijalistički problem ponovo ih vraćaju za Livno koje je od Drvara udaljeno više od 100 kilometara, a nema nikakve autobuske linije – pojasnila je.

  U toj općini, dodaje Zelić, zima traje osam mjeseci kada su putevi neprohodni što dodatno otežava liječenje stanovnika, zbog čega se nerijetko događa da građani umiru zbog manjih i bezazlenijih komplikacija.

  Udruženje građanki “Grahovo” organiziralo je besplatne ginekološke preglede za građanke Bosanskog Grahova koje nemaju zdravstveno osiguranje, što planiraju uraditi i naredne godine.

  Iako Bosansko Grahovo ima obnovljenu zgradu ambulante opremljenu ginekološkom, pedijatrijskom i zubnom ambulantom nema ljekara koji bi zbrinjavao pacijente. Ljekar dolazi iz Drvara na nekoliko sati sedmično.

  Za sve te probleme, naglašava Zelić, potrebno je sistemsko rješenje: Napravljen je i akcioni plan, ali ništa još konkretno nije učinjeno.

  Zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Darko Sarić posebno je ukazao na marginalizaciju žena i djece u općini u kojoj postoje različita neriješena pitanja, jer oni probleme najteže podnose.

  U izjavi za Fenu i on je naglasio problem nepostojanja centra za socijalni rad, ali i nedostatak adekvatne zdravstvene zaštite te nepostojanje vrtića, a tu je i pitanje loše infrastrukture.

  – Ova općina ima najlošiju zdravstvenu zaštitu u Bosni i Hercegovini. Zbog nedostataka političke volje ambulanta nije još pripojena Domu zdravlja Livno što bi donekle riješilo pitanje zdravstvene zaštite – dodao je Sarić.

  Govoreći o potrebi uspostavljanja centra za socijalni rad, napomenuo je da bi u toj ustanovi trebalo osigurati upošljavanje pedagoga i psihologa za rad s djecom.

  – U ovom mandatu promijenjena su tri načelnika te su zbog političke situacije problemi poput ovih stavljeni u drugi plan – dodao je Sarić, ujedno napominjući da su neke odluke o rješenju tih pitanja donesene, ali izostaje njihova implementacija.

  Rješenjem tih pitanja unaprijedio bi se život građana Bosanskog Grahova i omogućio ostanak ljudi te to mjesto učinilo poželjnijim za život, smatra Sarić koji dodaje da će bez takve progresivne politike život u tom gradu potpuno zamrijeti.

  Osim predstavnika nevladinih organizacija, radionici u Bosanskom Grahovu gdje je razgovarno o tim pitanjima, prisustvovali su predstavnici općine, zdravstva, zavoda za zapošljavanje i policijskih struktura.

  Cilj radionice je da se doprinese promociji i poštivanju ženskih prava, ali i iskorjenjivanju diskriminacije žena s posebnim fokusom na žene i djevojke pripadnice marginaliziranih i manjinskih grupa, prenosi Fokus.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU