Prvi bajram-namaz u obnovljenoj Aladža džamiji u Foči

Centralna bajramska svečanost na području Muftijstva goraždanskog održana je u Aladža džamiji u Foči. Prvi bajram-namaz u obnovljenoj fočanskoj ljepotici klanjali su brojni vjernici iz raznih krajeva BiH koji su ispunili džamiju i njen kompleks.

Kavazović poželio da Bajram vrati vjeru i nadu u bolje sutra

Bajram-namaz predvodio je muftija goraždanski Remzija ef. Pitić koji je kazao da jutrošnji prizor prepune Aladže pokazuje da je san Hasan Nazira ispunjen.

  • Hvala dragom bogu uspjeli smo prvi put u ponovo izgrađenoj Aladži džamiji klanjati prvi bajram-namaz. Ovo je bila ljepota sa našim ljudima i to je neka zaokružena cjelina zajedno sa ramazanom. Potrudili smo se da nam Aladža živi ovaj ramazan, ni sami nismo očekivali ovakav rezultat, ali to samo potvrđuje da kad se potrudimo i upregnemo energiju i potencijal u pravom smjeru da rezultat ne može izostati. Sretni smo i zadovoljni sa našim džematlijama i prijateljima pokušaćemo da ovaj voz ide dalje, jer je na dobrim tračnicama i čeka nas puno dobrih izazova u budućnosti – kazao je muftija goraždanski.

Imam Aladža džamije Dženan ef. Krajišnik kazao je da prvi bajram-namaz u ovoj džamiji izaziva posebne osjećaje.

  • Mjesec ramazan je bio poseban i popunjen svaku noć, tako smo dočekali i da prvi bajram-namaz klanjamo u Aladži. Jutros je ona bila popunjena čak su neki klanjali i ispred Aladže. Ovo je prelijep osjećaj i veliki događaj za sve nas koji živimo i radimo ovdje, a poseban osjećaj za sve Fočake koji su došli da klanjaju bajram-namaz u svojoj Aladži- kazao je ef. Krajišnik.

Aladža džamija ovaj ramazan učinila je posebnim za brojne vjernike iz različitih krajeva BiH, ali i šire. Uz dnevne i teravih-namaze, iftare i mukabele u obnovljenoj Aladži po prvi put bio je i itikaf, a procjenjuje se da je kroz Šarenu džamiju tokom mubarek mjeseca prošlo oko 4.000 ljudi.

Muslimani proslavljaju Ramazanski bajram

U kompleksu Aladže večeras će biti upriličen i bajramski prijem.

Inače, na području Muftijstva goraždanskog bajram-namaz klanjan je u 58 džemata – 20 u Goraždu, 13 u Rogatici, šest u Čajniču, po četiri u Foči , Višegradu, Rudom i Ustikolini, a bajram-namaz u Žepi klanjan je na tri mjesta.

Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao Dan šehida, a tim povodom sutra će biti položeno cvijeće na centralnom spomen-obilježju “Goražde grad heroj, svojim braniocima”, a planiran je obilazak mezarja Glamoč, Omeđak, Baćci i Kolijevke. Pred duše šehida u Kajserija džamiji bit će proučena hatma dova.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU