Ovako izgleda produktivan dan: Jednostavna promjena jutarnje rutine može unaprijediti vaš imuni sistem

Neuronaučnik s Univerziteta Stanford i voditelj podkasta “Huberman Lab”, Endru Haberman, u jednoj od epizoda poručio da sebi ne činite nikakvu uslugu ukoliko odmah po buđenju uzimate telefon. Umjesto toga, pozvao je slušaoce podkasta da urade nešto što su mnogi odlagali i to do najmanje čas vremena nakon buđenja da izađu napolje.

Iako bi vam svjež vazduh mogao pomoći da malo oživite, najučnik je rekao da je sunčeva svjetlost ključni sastojak koji će učiniti da se osjećate budnije i koncentrisanije tokom dana.

I ne samo to – ukoliko svakog jutra odvojite nekoliko minuta napolju, a posebno na suncu kao dio vaše dnevne rutine to može poboljšati san, pomoći vam da smršate kao i da unaprijedite imuni sistem.

Sve je povezano s vašim cirkadijalnim ritmom – to su prirodni procesi u vašem tijelu koji prate ciklus od 24 časa i reaguju na svjetlo i tamu. Dok mnogi povezuju prednosti sunčeve svjetlosti s vitaminom D, doktor Haberman kaže da zraci moraju doći do vaših očiju da bi vaš cirkadijalni ritam ostao na pravom putu.

Često, kada nemate dovoljno dnevne svjetlosti, to može pokvariti vaš biološki sat. Cirkadijalni poremećaji mogu uzrokovati probleme kao što su loš san, loša koncentracija i pospanost tokom dana.

Istraživanja pokazuju da ako imate cirkadijalni poremećaj tokom dužeg perioda, možete imati slabiji imunološki sistem i veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, gojaznosti i raka.

– Ovo nije neka woo-woo biološka stvar – rekao je Haberman, napominjući da postoje “stotine” recenziranih radova koji tvrde da je svjetlost rano u toku dana “najmoćniji stimulans za budnost tokom dana i pozitivno utiče na vašu sposobnost da zaspite noću, piše Klix.

U danima kada sunce samo “proviruje” kroz oblake, Haberman je rekao da biste trebali ciljati na oko 10 minuta izlaganja suncu rano u toku dana. U danima kada je oblačno ili kišno rekao je da biste trebali dobiti oko 20 ili 30 minuta izlaganja suncu.

BONUS VIDEO:

Ovako izgleda produktivan dan: Jednostavna promjena jutarnje rutine može unaprijediti vaš imuni sistem appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU