Ove godine u Bugojnu upisano 231 djece u prve razrede osnovnih škola – Bug.ba

Upisi u prve razrede osnovnih škola su završeni, a prvi podaci govore kako je došlo do pada broja učenika. Iako se podaci za većinu općina još uvijek zbrajaju, brojne govore kako je u Bugojnu došlo do znatnog pada tek upisane djece u škole.

Prema informacijama koje je portal Bug.ba dobio iz Službe za privredu, društvene djelatnosti i opću upravu u bugojanske osnovne škole je upisano tek 231 djece u prve razrede. Njih 221 ih je upisano u škole koje rade po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku, te 10 u škole koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

U Prvoj osnovnoj školi Bugojno – Hendek upisano je 71 djece, u Drugoj osnovnoj školi Bugojno (u Matičnoj školi 48 djece i u Područnoj školi Vesela 11), u Trećoj osnovnoj školi Bugojno 42 djece, Osnovnoj školi Gračanica 12 djece, Osnovnoj školi Bristovi 16 djece, Osnovnoj školi Drvetine (u Matičnoj školi 7 i u Područnoj školi Rovna 14) i Prva osnovna škola „Jaklić“ Bugojno 10 djece.

Činjenice da se svake godine nastavlja trend smanjenja broja učenika je više nego zabrinjavajuće, razloga je više, svakodnevno se mijenja demografska slika, dobna granica za stupanja u brak kao i rađanja je povišena, a veliki broj mladih je napustio zemlju. Situacija je alarmantna već odavno a demografi upozoravaju da BiH postaje lagano ali sigurno zemlja staraca.

Kada u jednoj godini izgubite nekoliko razreda u odnosu na prethodnu godinu, onda sigurno možete reći kako je situacija ozbiljna i traži niz koraka i promjena kako bi se negativni trend zaustavio. S druge strane, postavlja se pitanje što će biti s prosvjetnim djelatnicima koji će zbog ovoga postati tehnološki višak.

 


bug.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU