Ove namirnice treba pojesti istog dana kad ih skuvate ili kupite

„Većina ostataka hrane sigurno će trajati tri ili četiri dana ako se ohlade u roku od dva sata od kuvanja, stave u hermetički zatvorenu posudu i u frižider. Ali postoje neke namirnice koje su sklonije razvoju bakterija i ne treba rizikovati“, rekla je dijetolog Trejsi Brigman za „Dejli Mejl“.

Primjeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija uzrokovanih konzumiranjem hrane uključuju salmonelu, toksoplazmu, listeriju, norovirus i ešerihiju koli. Najčešći je norovirus koji godišnje pogađa jednu od 15 osoba.

Evo namirnica koje bi mogle naškoditi zdravlju ako se ne konzumiraju u roku od jednog dana nakon kupovine ili kuvanja:

Tvrdo kuvana jaja

Nemojte ljuštiti tvrdo kuvana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Ljuske jaja deluju kao zaštitni sloj koji štiti od bakterija. Nakon što se ljuska ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Dokazano je da listerija napada tvrdo kuvana, oljuštena jaja.

Listerioza se povezuje i s nepasterizovanim mlijekom, mekim sirevima, povrćem i delikatesima. Simptomi su glavobolja, zbunjenost, bolovi u mišićima i groznica.

Mljeveno meso

Prema ministarstvu poljoprivrede Amerike, termički neobrađeno mljeveno meso traje samo jedan do dva dana pre nego što se pokvari.

„Bakterije s površine sirovog mesa mogu se umešati u proizvod tokom procesa mlevenja. Zbog toga se mljeveno meso mora kuvati do kraja kako bi se uništile sve bakterije“, objašnjava doktorka.

Osim salmonele, mljeveno meso je žarište i ešerihije koli. Zaraza ovom bakterijom može izazvati grčeve u želucu, krvavi proliv i povraćanje.

Sirova piletina

Ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju nekoliko dana, velika je vjerovatnoća da se pokvarila. Perad je posebno sklona salmoneli jer je mekša od crvenog mesa poput govedine, što bakterijama olakšava ulazak u nju. Pokvarena piletina može postati sivo-zelena, a mogu se pojaviti i buđave mrlje koje ukazuju na prisutnost bakterija. Takođe, ima sluzavu teksturu. Ispiranje piletine neće eliminisati bakterije.

Kuvani pirinač

Brzo se kvari. Sklon je bakteriji koja stvara spore, a obično se nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani poput krompira, graška, pasulja i određenih začina. Bakterija je posebno česta u pirinču ili drugim žitaricama koje su stajale na sobnoj temperaturi ili u nedovoljno ohlađenom frižideru. Naime, bakterija „Bacillus cereus“ koja se u pirinču javlja, najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4 do 48 stepeni.

Simptomi zaraze tom bakterijom uključuju povraćanje, proliv i grčeve u stomaku. Starije osobe i oni s oslabljenim imunitetom najviše su izloženi riziku od infekcije.

BONUS VIDEO:

Ove namirnice treba pojesti istog dana kad ih skuvate ili kupite appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU