12 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Ovo je Komodo – robot kojeg je razvila hrvatska tvrtka – TNTPortal

Inovativni besposadni robotni sustav Komodo, koji funkcionira na daljinski upravljač i može djelovati u ekstremnim kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim uvjetima, premijerno je predstavljen u Splitu na Jadranskoj vojnoj i zrakoplovnoj izložbi i konferenciji – ASDA 2021.

Robotni sustav Komodo je proizvod hrvatske pameti i mi smo već sada spremni za njegovu serijsku proizvodnju od 60-ak primjeraka godišnje, rekao je Hini menadžer poslovnog razvoja Gordan Pešić u tvrtki DOK-ING, koja je proizvela taj inovativni robotni sustav, koji je privukao pozornost domaćih i inozemnih vojnih stručnjaka na ASDA-i 21, održanoj od 29. rujna do 1. listopada u Spaladium Areni.

Po Pešićevim riječima, robotni sustav Komodo osposobljen je za pomaganje u različitim prirodnim i tehničkim katastrofama i ugrozama, uključujući i terorističke ugroze, tako što može uklanjati sve zapreke koje ometaju intervenciju spasilaca.

Robotni sustav Komodo može uklanjati i neeksplodirane eksplozivne naprave i tako sprječavati pogibeljne okolnosti, kazao je Pešić, dodavši da je Komodo dizajniran za rad u ekstremnim uvjetima opasnim za intervencijske timove.

ovo je komodo – robot kojeg je razvila hrvatska tvrtka – tntportal

Komodo

Objasnio je da taj robotski sustav može robotom – rukom obavljati dekontaminaciju objekta, a dekontaminacijskim tušem i dekontaminaciju osoblja.

Ovaj proizvod robotnog sustava odabran je za partnera u inicijativi Europske obrambene agencije – EDA pod nazivom Stalna strukturna suradnja – PESCO, kazao je Pešić.

 

Rekao je da je proizvodnja tog jedinstvenog, besposadnog, robotnog sustava na daljinski upravljač stajala oko 18 milijuna kuna, a sufinancirana je Europskim strukturnim i investicijskim fondom (ESIF).

Pešić je istaknuo da tvrtka DOK-ING surađuje s Ministarstvom obrane RH te će se suradnja nastaviti i u sklopu angažmana za povlačenje novčanih sredstava iz novoutemeljenog Europskog fonda za obranu.

DOK-ING hrvatska je tvrtka za proizvodnju specijalnih vozila za razminiranje. Utemeljena je 1992. sa sjedištem u Zagrebu.

(www.jabuka.tv | Foto: Dok-ing)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU