U ovom malom bobičastom plodu mnogo je antioksidanasa koji usporavaju starenje ćelija, ali to nije jedina blagodet koju donose jagode.
Počela je sezona jagoda. Crvenih, slatkih, sočnih. I nisu samo raj za čulo ukusa, već i pravi izvor vitamina, minerala i ljekovitih sastojaka. Sadrže velike količine gvožđa, natrijuma, kalcijuma, kalijuma, fosfora, voćnih kiselina, vitamina A, B1, B2 i C. Ujedno su i idealna užina.
– Jagoda spada u kategoriju voća s minimalno kalorija. Sto grama, recimo, baštenskih jagoda sadrži samo 36 kalorija – kaže nutricionistkinja Milka Raičević i otkriva šest razloga zašto u sezoni svakodnevno treba da jedemo jagode.
Riznica antioksidanasa
Jagode su prava mala riznica antioksidanasa. Četvrte su po redu na listi namirnica s najvećom koncentracijom ovih molekula koji štite tijelo od slobodnih radikala i tako usporavaju starenje i sprečavaju mnoge bolesti.
Izvor vitamina C
Odličan su izvor vitamina C, koji ojačava arterije i nadbubrežnu žlijezdu, poznatu i kao žlijezda stresa, a ona zahtjeva veću količinu vitamina C od svih organa u tijelu.
Regulišu šećer u krvi
OVO JE NAJZDRAVIJA HRANA ZA SRCE Nutricionista otkrio zašto svakodnevno treba jesti jagode appeared first on Aloonline.ba.