OVU TUŽNU PJESMU ZABRANIO JOSIP BROZ TITO Numera tjerala ljude na samoubistvo – slušala je i Jovanka (VIDEO)

Numeru „Pluća su mi bolna“ je 1950. napisao Dragiša Nedović i ubrzo je ova numera bila zabranjena za emitovanje, i to je potrajalo narednih desetak godina.

Naime, Nedović je pjesmu napisao kad je saznao da boluje od opake tuberkuloze. Protkana jakom emocijom, mnogi su ovu pjesmu okarakterisali kao najtužniju numeru ikada, dok je Josip Broz Tito zabranio jer se smatralo da je ona povod za suicid oboljelima od ove bolesti

Nedović napisao mnoge popularne pjesme

Životna priča Dragiše Nedovića je zaista neverovatna – rođen je 1916. a već sa 20 godina je napisao legendarnu pjesmu „U lijepom starom gradu Višegradu“. Kobne 1941. je sa ostalim Kragujevčanima izveden na streljanje, ali su ga u posljednjem trenutku, kao već poznatog tekstopisca, odvojili na stranu, i deportovali u Njemačku gde je proveo četiri godine u radnom logoru u Dormagenu.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata vraća se u Kragujevac, a početkom 1950. saznaje da ima tuberkolozu. Tada piše numeru „Pluća su mi bolna“, a svaka riječ ove pjesme pogađa direktno u srce.

Tekst pjesme:

Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam

Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani

Živeću još danas, a možda i sutra

A onda zauvek, zbogom moj živote

Nije meni žao, bednoga života

Jer ja sreće nikad, osetio nisam

Samo bol i patnja, gorke suze lio

U životu svome, srećan nisam bio.

Pjesmu je prvi snimio Zaim Imamović, a priča se da je toliko sugestivno djelovala na ljude, naročito one oboljele od tuberkoloze, da su mnogi pod njenim uticajem dizali ruku na sebe. Zato je Centralni komitet po instrukciji Tita odlučio da se ova numera zabrani. I tako je i bilo sve dok je desetak godina kasnije na jednoj proslavi nije naručila Jovanka Broz i tada ju je za Titovu suprugu otpevala legendarna Nada Mamula.

Dragiša Nedović svojim pjesmama, zaslužio je da zbog autentičnosti i tradicionalnih motiva, stručnjaci ih smatraju dijelom jugoslovenske kulturne baštine u oblasti narodne muzike.

“Proljeće u Mostaru”

Tvorac poznate sevdalinke “U lijepom starom gradu Višegradu“, kao i još 800 hit pjesama, je Kragujevčanin Dragiša Nedović, muzičar, kompozitor, tekstopisac i autor pjesama koje su svojom autentičnom vrijednošću ostale zabilježene kao dio jugoslovenske kulturne baštine.

Nedoviću su još za života osporavana autorska prava, a mnoge pjesme su dobile status narodnih, iako su njihovi rukopisi pronađeni u njegovom „plavom koferu“ sa stihovima pjesama koje je neumorno stvarao.

OVU TUŽNU PJESMU ZABRANIO JOSIP BROZ TITO Numera tjerala ljude na samoubistvo – slušala je i Jovanka (VIDEO) appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU