25.5 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  OZBILJNO UPOZORENJE FARMACEUTA U TUZLI/ Veće naknade ili zatvaramo sve apoteke

  Magistri farmacije iz Tuzlanskog kantona već pet mjeseci ukazuju na problem neravnopravnog položaja u odnosu na ostale kolege iz Federacije BiH.

  S obzirom na to da raniji štrajk upozorenja nije urodio plodom, tuzlanski apotekari spremni su i na radikalniji korak koji vodi ka zatvaranju apoteka na nekoliko dana, piše Klix.

  Već pet mjeseci traje borba apotekara iz Tuzlanskog kantona za povećanje cijene naknade po izdatom receptu s esencijalne liste lijekova za koju dobijaju jednu konvertibilnu marku s PDV-om, za razliku od kolega u Hercegovačko-neretvanskom kantonu gdje ova usluga košta 1,50 KM, u Zeničko-dobojskom 1,75 KM, a u Sarajevskom 1,95 maraka.

  “Mi smo imali razgovor s ministricom zdravstva TK i s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK, ali oni nisu bili određeni u cilju ispunjavanja naših zahtjeva. Pored izjednačenja cijene usluge po izdatom receptu s ostalim kantonima u FBiH, mi tražimo i uvođenje elektronskih recepata”, rekla je za Klix.ba predstavnica farmaceuta Tuzlanskog kantona Amela Gazibegović.

  Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK još ranije su kazali da povećanja ugovorene cijene usluga za izdavanje recepata za lijekove s esencijalne liste u ovoj godini neće biti, a razlog za to vide u nedostatku novca u ličnom budžetu, jer je za ovu namjenu potrebno 1.700.000 KM.

  “Vjerujemo da naši zahtjevi dosad nisu ispunjeni i zbog burne promjene vlasti u kantonu. U biti, mi očekujemo da će se promijeniti i struktura u Zavodu zdravstvenog osiguranja TK u kojem još uvijek nije usvojen budžet za narednu godinu. U svakom slučaju, očekujemo da će se stanje promijeniti u narednom periodu”, nastavila je Gazibegović.

  Međutim, ako u narednom periodu ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, tuzlanski apotekari spremni su i na radikalniji korak u cilju zaštite struke, a to je stavljanje ključa u brave apoteka na nekoliko dana. Pored toga, ističu i da kao pravnu opciju imaju organiziranje štrajka upozorenja te generalnog štrajka.

  “U svakom slučaju, voljeli bismo da se ovo riješi mirnim putem. Stalno naglašavamo da smo mi prvi bedem primarne zdravstvene zaštite TK, prvenstveno smo prevencija zdravlja kantona. Savjetodavna smo struka pa sve ostalo. Još jednom izražavamo nadu da će sve ovo ići u pozitivnom pravcu te da će biti pomaka u uslovima rada kakve imaju naše kolege u ostatku Federacije BiH”, potcrtala je predstavnica farmaceuta Tuzlanskog kantona.

  Magistri farmacije u Tuzlanskom kantonu su zaposleni u 52 zdravstvene ustanove, odnosno u više od 150 apoteka.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA