Padavine u Krajini prestale, slijedi sanacija štete

Kiša je jutros prestala da pada i vodostaji rijeka u Krajini se smanjuju.

“U bihaćkom naselju Pokoj vodostaj Une manji je za 25 centimetara u odnosu na juče i nadamo se da je najteži period iza nas”, kaže Amir Koričić, predsjednik mjesne zajednice.

Na terenu su danima volonteri Crvenog križa, humanitarnih organizacija, civilne zaštite i bihaćki rafteri i nepogoda je, što je najbitnije, prošla bez ljudskih žrtava.

“Kao sistem smo odradili dobar posao, nadljudskim naporima smo se borili i zahvaljujem svima koji su bili sa nama. Ako ne bude padavina slijedi nam druga faza, a to je isušivanje objekata, izvlačenje vode i dopremanje hrane onima koji još ne mogu izaći iz svojih domova. Zvali su nas sa svih strana i nudili pomoć, iz krajiških i drugih općina čak i iz Novog grada koji se i sam bori s poplavama. Zahvaljujući prirodi, padavine su prestale, ali i vrijednim volonterima, mislim da je situacija pod kontrolom”, objašnjava Edin Kulenović, načelnik Štaba Civilne zaštite Grada Bihaća.

Još je zatvorena magistralna cesta Bihać – Bosanska Krupa u naselju Kostela, a većina drugih putnih pravaca je prohodna.

Situacija je stabilnija i u Bosanskoj Krupi gdje se vodostaj spustio za 19 centimetara.

“Situacija se stabilizira, ali i dalje imamo mnogo posla. Sada nam trebaju pumpe za izvlačenje vode i isušivači kako bismo osposobili poplavljene objekte što prije”, kaže Armin Halitović, gradonačelnik Bosanske Krupe.

Nakon povlačenja vode u korita slijedi zbrajanje štete. Mještani poplavljenih naselja, koji su sličnu situaciju imali u decembru prošle godine, apeliraju na nadležne da im osiguraju financijsku pomoć u oporavku, jer još čekaju sredstva odobrena prije šest mjeseci.

Na snazi su općinske, gradske i odluka Vlade Unsko-sanskog kantona o proglašenju stanja prirodne nepogode. Federalna vlada jučer je za pomoć poplavljenim područjima odobrila 500.000 KM, a dolazak u Krajinu najavili su Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH i Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH.

AA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU