Palestinka Bela Hadid: Tugujem sa svim majkama koje su izgubile djecu

Džidži Hadid, slavna manekenka palestinskih korijena, svojom je izjavom u kojoj je komentirala napade Hamasa na Izrael izazvala burne reakcije, a nakon nje, oglasila se i njena sestra, Bela Hadid (Bella).

Bela je na svom Instagram profilu objavila video i pismenu izjavu, a na samom početku  izvinula se zbog dosadašnje šutnje, dodajući kako se ” bori da pronađe idealne riječi” kako bi komentirala “duboko zamršene i užasne” događaje u protekle dvije sedmice.

Manekenka je objasnila kako su se u proteklom razdoblju ona i njena porodica osjećali nesigurno, dodajući kako su dobivali “stotine prijetnji smrću dnevno” te da je neko javno objavio njen broj mobitela.

– Strah nije opcija. Narod i djeca Palestine, posebno u Gazi, ne mogu si priuštiti našu šutnju. Mi nismo hrabri – oni jesu. Srce mi krvari od bola od traume koju gledam kako se odvija, kao i od generacijske traume mog palestinskog porijekla. Vidjevši posljedice zračnih napada u Gazi, tugujem sa svim majkama koje su izgubile djecu i s djecom koja plaču sama, svim izgubljenim očevima, braćom, sestrama, stričevima, tetkama, prijateljima koji više nikada neće hodati ovom zemljom. Osuđujem terorističke napade na bilo koje civile, bilo gdje – napisala je, dodajući da je “tugovala za izraelskim porodicama” nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Naglasila važnost razumijevanja poteškoća s kojima se susreću Palestinci širom svijeta, na koje se gleda “samo kao na teroriste koji se opiru miru”, pa opisala iskustvo svog oca Palestinca koji je s porodicom protjeran iz Palestine.

– Svi moramo stati zajedno u odbrani čovječnosti i suosjećanja – i zahtijevati da naši lideri učine isto. Postoji hitna humanitarna kriza u Gazi na koju se mora obratiti pažnja. Porodicama je potreban pristup vodi i hrani. Bolnicama je potrebno gorivo za napajanje generatora, zbrinjavanje ranjenika i održavanje ljudi u životu – piše u izjavi.

The post Palestinka Bela Hadid: Tugujem sa svim majkama koje su izgubile djecu appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU