Palestinska zajednica u BiH uputila službeni protest Denisu Bećiroviću

Udruženje Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini uputilo je službeni protest Denisu Bećiroviću, članu Predsjedništva BiH, povodom istupa njegovog savjetnika Alije Kožljaka. 

– Oštro osuđujemo neutemeljene ocjene i optužbe vjerujući da se radi o izoliranom stavu neupućene osobe, a ne zlonamjernom istupu. Uvjereni smo da gospodin Bećirović ne dijeli iznesene konstrukcije i stavove u kojim se palestinska odbrana karakterizira kao teroristički čin. Javnost želimo podsjetiti da je Hamas legitimna politička organizacija koja je izabrana na demokratskim izborima utemeljenim na međunarodnim ugovorima i međunarodnom pravu te da kao takva ima podršku Palestinaca – navodi se u saopćenju. 

Dalje kažu kako je “sramno i nerazumljvo da se odbrana vlastitog života, prava, mira i demokratskog poretka u Gazi” iz kabineta člana Predsjedništva BiH ocjenjuje kao terorizam.

Kako kažu, stvaranje ovakvog narativa se koristi za opravdavanje genocida, zločina i ubijanja nevinih Palestinaca, djece, žena i civila. 

– Uz izraze poštovanja gospodinu Bećiroviću želimo zahvaliti na velikoj podršci koju narodi i građani BiH, a posebno Bošnjaci pružaju borbi za istinu, pravdu i mir u Palestini. Vjerujemo da ovakvi istupi neće narušiti odnos razumijevanja naših država i naroda – navodi se u reakciji.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU