Partizani okupirali Jajce, prisjetili se Jugoslavije i boljih vremena

Partizanske uniforme te kape s crvenim zvijezdama petokrakama preplavile centar Jajca, a nisu izostale ni partizanske pjesme praćene harmonikom te dobrim raspoloženjem.

Danas, 76 godina poslije, preko 3.000 antifašista okupilo se u Jajcu na mjestu gdje se historija događala i gdje se ogleda u svijetlim činjenicama antifašizma i narodnooslobodilačkog rata koje su obilježile historiju regiona.

Centralna manifestacija „Dani AVNOJ-a 2019“ počela je u petak otvaranjem razgledanjem izložbe u postavci Historijskog muzeja BiH „Mi gradimo prugu, pruga gradi nas”, a jučer nastavljena promocijom knjige generala Hasana Efendića „Komandant, smjena, izdaja“.

Nakon promocije odata je počast poginulim borcima kod Spomen-fontan, a odali su je borci Narodnooslobodilačkog rata, predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz svih republika bivše Jugoslavije koji su se prisjetili dobrih dana i partizanskih borbi.

Nakon polaganja cvijeća, ispred zgrade Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a održana je svečana akademija, a prisutnima se obratio Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a, općinski naćelnik Edin Hozan,te predstavnici delegacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Rusije.

Rade Filipović, član Udruženja Josip Broz Tito iz Banja Luke svake godine dolazi u Jajce.

-Ja sam nostalgičar sto se tiče sadašnjeg vremena, ali i optimista sam. Zato sto postoji samo jedan put na narode Jugoslavije, a posebno za narode naše BiH, a taj put je put bratstva i jedinstva.Vjerujem da će se roditi nove generacije koje će pratiti taj put jer svi drugi su stranputice – rekao je Filipović, učesnik NOR-a, bitke na Kozari.

 

partizani okupirali jajce, prisjetili se jugoslavije i boljih vremena
ilija jović i rade filipović

Još jedan Banjalučanin došao je u Jajce da se susretne sa starim drugovima i da se prisjete boljih vremena.

– Nikad ne možemo zaboraviti one muke i borbe s neprijateljom koji su imali puno vise oružja nego mi, ali mi smo se borili s golim rukama i opet smo pobijedili. Puno je ostalo onih koji su rovarili pa kasnije uništili su i našu Jugoslaviju, Ilija Jović (92) iz Banja Luke.

Inače iz Banja luke su stigla dva autobusa starih Titovih pionira, jer je grad na Vrbasu bio zborno mjesto za “dragarice i drugove” iz Beograda, Sarajeva, Prilepa i još nekih eks ju gradova.

Dominirali su stariji posjetioci, ali među danas okupljenima ima i dosta omladine. Nemanja Tubonjić (23), student filozofije iz Banjaluke, u Jajce je, kaže, došao iz ubjeđenja.

-Član sam marksističke organizacije „Crveni“ i smatram da su 29. novembar i AVNOJ simbol radničkih borbi i pobjeda. Radnička klasa je bila na vlasti, imali smo samoupravljanje, ali se devedesetih dogodila kontrarevolucija. Danas opet imamo krizu, i ekonomsku i društvenu, jer je kapitalizam istrošio svoje progresivne potencijale i nužna je nova revolucija – poručuje Nemanja.

U kulturno-zabavnom programu prisutni su imali priliku da uživaju u nastupima hora Udruženja penzionera općine Jajce, Lazy banda te izvođenjem monodrame „Država“ velikana bh. Josipa Pejakovića.

Mnogi nisu propustili priliku da posjete Muzej AVNOJ-a i slikaju se sa “drugom Titom” odnosno njegovom bistom, za uspomenu i dugo sjećanje. Prije mraka se brojni antifašisti su se razišli uz pozdrav: “Smrt fašizmu, živjela Jugoslavija, vidimo se dogodine!”

 

Dan republike

Džordže Andrejević Kun dekorisao je salu za 142 delegata koji su 29. novembra počeli zasjedanje intoniranjem himne „Hej Sloveni”.Na zasjedanju u Jajcu izglasana je Odluka o uređenju buduće Jugoslavije na federativnom i demokratskom načelu uz priznavanje prava svim njenim narodima i narodnostima.

To je bila odluka koja je kasnije dobila i državotvorni i ustavotvorni značaj pa se u bivšoj SFRJ na taj dan slavio Dan Republike. Zasjedanje je zatvorio Ivan Ribar.

 

 

(avaz/hayat)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU