17.7 C
Sarajevo
Četvrtak, 18 kolovoza, 2022

Partizani okupirali Jajce, prisjetili se Jugoslavije i boljih vremena

Partizanske uniforme te kape s crvenim zvijezdama petokrakama preplavile centar Jajca, a nisu izostale ni partizanske pjesme praćene harmonikom te dobrim raspoloženjem.

Danas, 76 godina poslije, preko 3.000 antifašista okupilo se u Jajcu na mjestu gdje se historija događala i gdje se ogleda u svijetlim činjenicama antifašizma i narodnooslobodilačkog rata koje su obilježile historiju regiona.

Centralna manifestacija „Dani AVNOJ-a 2019“ počela je u petak otvaranjem razgledanjem izložbe u postavci Historijskog muzeja BiH „Mi gradimo prugu, pruga gradi nas”, a jučer nastavljena promocijom knjige generala Hasana Efendića „Komandant, smjena, izdaja“.

Nakon promocije odata je počast poginulim borcima kod Spomen-fontan, a odali su je borci Narodnooslobodilačkog rata, predstavnici nekoliko političkih stranaka i nevladinih organizacija te antifašisti iz svih republika bivše Jugoslavije koji su se prisjetili dobrih dana i partizanskih borbi.

Nakon polaganja cvijeća, ispred zgrade Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a održana je svečana akademija, a prisutnima se obratio Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a, općinski naćelnik Edin Hozan,te predstavnici delegacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Rusije.

Rade Filipović, član Udruženja Josip Broz Tito iz Banja Luke svake godine dolazi u Jajce.

-Ja sam nostalgičar sto se tiče sadašnjeg vremena, ali i optimista sam. Zato sto postoji samo jedan put na narode Jugoslavije, a posebno za narode naše BiH, a taj put je put bratstva i jedinstva.Vjerujem da će se roditi nove generacije koje će pratiti taj put jer svi drugi su stranputice – rekao je Filipović, učesnik NOR-a, bitke na Kozari.

  Čestitka gradonačelnika Kasumovića povodom 1. maja - Međunarodnog praznika rada

 

partizani okupirali jajce, prisjetili se jugoslavije i boljih vremena
ilija jović i rade filipović

Još jedan Banjalučanin došao je u Jajce da se susretne sa starim drugovima i da se prisjete boljih vremena.

– Nikad ne možemo zaboraviti one muke i borbe s neprijateljom koji su imali puno vise oružja nego mi, ali mi smo se borili s golim rukama i opet smo pobijedili. Puno je ostalo onih koji su rovarili pa kasnije uništili su i našu Jugoslaviju, Ilija Jović (92) iz Banja Luke.

Inače iz Banja luke su stigla dva autobusa starih Titovih pionira, jer je grad na Vrbasu bio zborno mjesto za “dragarice i drugove” iz Beograda, Sarajeva, Prilepa i još nekih eks ju gradova.

Dominirali su stariji posjetioci, ali među danas okupljenima ima i dosta omladine. Nemanja Tubonjić (23), student filozofije iz Banjaluke, u Jajce je, kaže, došao iz ubjeđenja.

-Član sam marksističke organizacije „Crveni“ i smatram da su 29. novembar i AVNOJ simbol radničkih borbi i pobjeda. Radnička klasa je bila na vlasti, imali smo samoupravljanje, ali se devedesetih dogodila kontrarevolucija. Danas opet imamo krizu, i ekonomsku i društvenu, jer je kapitalizam istrošio svoje progresivne potencijale i nužna je nova revolucija – poručuje Nemanja.

  Zelena pijaca u Travniku kao s najljepših razglednica

U kulturno-zabavnom programu prisutni su imali priliku da uživaju u nastupima hora Udruženja penzionera općine Jajce, Lazy banda te izvođenjem monodrame „Država“ velikana bh. Josipa Pejakovića.

Mnogi nisu propustili priliku da posjete Muzej AVNOJ-a i slikaju se sa “drugom Titom” odnosno njegovom bistom, za uspomenu i dugo sjećanje. Prije mraka se brojni antifašisti su se razišli uz pozdrav: “Smrt fašizmu, živjela Jugoslavija, vidimo se dogodine!”

 

Dan republike

Džordže Andrejević Kun dekorisao je salu za 142 delegata koji su 29. novembra počeli zasjedanje intoniranjem himne „Hej Sloveni”.Na zasjedanju u Jajcu izglasana je Odluka o uređenju buduće Jugoslavije na federativnom i demokratskom načelu uz priznavanje prava svim njenim narodima i narodnostima.

To je bila odluka koja je kasnije dobila i državotvorni i ustavotvorni značaj pa se u bivšoj SFRJ na taj dan slavio Dan Republike. Zasjedanje je zatvorio Ivan Ribar.

 

 

(avaz/hayat)

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

TNT Portal
TNT Portalhttps://tntportal.ba/
TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU