3 C
Sarajevo
Subota, 26 studenoga, 2022

PATRIOTA, DOBROTVOR I VOJNIK Živi sjećanje na hrabrog Đorđa S. Vlajkovića – Đoku

Jedan dječak, učesnik mnogobrojnih ratova u kojima ostaje bez noge, junak, patriota, ljuti protivnik turskog ropstva, opjevan u pjesmi, zadužbinar… i tužan i ružan kraj članova njegove porodice, koji su dospjeli u stanje da mole za koru hljeba – Đorđe S. Vlajković, u narodu poznat i kao Đoka Vlajković.

Dječak i vojnik

Sadržaj članka (otvori)

Sadržaj

Za Đorđa S. Vlajkovića vezane su dvije nepoznanice: jedna je mjesto rođenja, a druga je gdje je boravio i šta radio u periodu rane mladosti od četrnaeste do šesnaeste godine. No, krenimo redom. Kao što je često bio slučaj u tim godinama, tačno mjesto rođenja nije zabilježeno. Po jednima, rodio se 3. marta 1831. godine u Beogradu, a po drugim u nekom mjestu u Vojvodini. Zna se da je osnovnu školu završio u Beogradu. Rano ostaje bez roditelja, bez oca sa 7, a majke sa 14 godina. Mnogi njegovi savremenici su govorili da je gubitak rodtelja i bio razlog što je sa 14 godina stupio u vojsku, odakle biva upućen u Rusiju na školovanje. Tu nastaje druga zagonetka: poslije školovanja ne vraća se u Srbiju, već stupa u austrijsku vojsku, gdje 1847. dobija čin potporučnika. Bilješka u Vlajkovićevom ondašnjem vojnom kartonu ocjenjuje ga riječima: „vrlo sposoban komandant, koji je imao velikog uticaja na svoje potčinjene, vrlo rječit, a na službi revnostan i tačan“.

Za vrijeme Mađarske bune 1848. godine,  pridružuje se srpskim dobrovoljcima koje predvodi Stevan Petrović – Knićanin, koji je bio čuven po neustrašivosti. Vlajković ne zaostaje u hrabrosti, posebno se ističe u odbrani Srbobrana kod Varadinskog mosta. Svoju prvu medalju, Medalju za hrabrost, dobija sa 17 godina. Pri kraju Mađarske bune, Đorđe se vraća u Srbiju, a nedugo potom priključuje se ruskoj vojsci. Kao podanik ruskog cara, u Krimskom ratu dobio čin kapetana. U bici kod Sevastopolja teško je ranjen i ostaje bez noge. Iz Rusije se vraća u Srbiju kao penzionisani kapetan ruske carske vojske.

  Influenser pokazao kako izgleda brzi test na COVID-19: Rezultat za 10 minuta (VIDEO)

Borac za oslobođenje srpskih zemalja od Turaka

Svoje vojničko umijeće, ali i hrabrost, iskazuje u događajima na Čukur-česmi 1862. godine i prilikom turskog bombardovanjem Beograda, koje je usljedilo potom. Evo kako je te događaje opisao Feliks Kanic u knjizi  „Srbija“:

„Dva časa se pod prozorima naše svešteničke kuće vodila borba s jednim odredom Turaka koji se bio povukao u obližnju džamiju. Prozori su praštali pod puščanim mecima, dvorište je bilo ispunjeno dimom od baruta, a ogorčeni muslimani su svoje plotune pratili uzvicima „Alah“, dok se pred zoru jedan hrabri Crnogorac nije popeo na krov susjedne kafane, pa se kroz tavanicu sručio na turske vojnike i napravio ršum među njima, a jedan oficir, koji je u Krimskom ratu ostao bez noge, istovremeno započeo juriš na džamiju i rastjerao Turke“.

Đorđe Vlajković potom stupa na dužnost upravnika vojne bolnice. Kao veliki patriota, među prvim i najaktivnijim, postaje član Ujedinjene omladine srpske. Ima značajne i čvrste vezu sa crnogorskim knezom Nikolom. I pored odlaska Turaka iz gradova, Đoka nastavlja da agituje za borbu protiv Turaka i oslobođenje srpskih zemalja od Turaka.

Aktivno podržava Nevesinjsku pušku, ustanak hercegovačkih Srba. Vlajković okuplja i organizuje dobrovoljce, „svojevoljce“. Želja mu se u neku ruku ostvaruje kada Srbija ponovo stupa u rat sa Turcima 1876. godine. Vlajković je u već u činu majora i na čelu podrnjskih i šabačkih patriota, te ih predvodi u borbama za Raču i oslobađanje teritorija sve do Bijeljine. Tada ga i opevaše šabački Cicvarići:

„Kapetan Đoka putuje, putuje

Kapetan Đoka putuje sad

On ide u Tursku…“

Dvije godine kasnije, u Drugom srpsko-turskom ratu 1878. godine, učestvuje u borbama za jugoistočni dio današnje Srbije, od Pirota do Vladičinog Hna. U činu pukovnika 1879. godine je penzionisan, a kao obrazloženje je navedeno da istupa iz aktivne dužnosti „zbog tjelesne nesposobnosti“.

Đoka Vlajković, pešadijski pukovnik srpske i ruske vojske, umiro je 17. avgusta 1883. godine u Beogradu i sahranjen je uz vojne počasti. Za života odlikovan je 21 ordenom: od Crvenog krsta preko Crnogorske i Sevastopoljske spomenice do medalja za hrabrost. Savremenici su ga karakterisali kao umjerenog, mudrog, ekonomičnog i čovjeka domaćina. Cijeli svoj imetak, koji je  između dva svjetska rata „težio“ 5 miliona dinara, testamentom je ostavio „na prosvetne svrhe“.

  Nema bacanja: Pokidane hulahopke možeš super upotrijebiti na ovih 10 načina

Zadužbina Đoke Vlajkovića

Godinu dana poslije njegove smrti, u 21. godini, umire od tuberkoloze sin Bogoljub. Aleksandra, Vlajkovićeva supruga, umire 1910. godine, bez ikakve imovine, siromašna. Godina je otplaćivala dug zbog nestručne i neblagovremene otplate koji je početkom 20. vijeka iznosio 4.600 dukata, što je i za današnje, a kamo li ondašnje vrijeme, bio ogroman novac. A kava je finansijska situacija bila u familiji Vlajković, najbolje pokazuje molba ministru prosvete kćerke Marije, za izdržavanje.

Upravo dugovanja uslovila su dugotrajne sudske procese između onih kojima je Đoka zaveštao imovinu i države. Srpska akademija nauka i Beogradski univerzitet tek su maja 1939. nastavili da upravljaju njegovom zadužbinom.

Jedna ulica u najužem centru Beograda ponijela je ime Vlajkovićeva. Upravo u toj ulici, tridesetih godina prošlog vijeka, Ministarstvo prosvjete izgradilo je, od sredstava Zadužbine Đoke Vlajkovića, zgradu na broju pet. Posao projektovanja i gradnje je obavio čuveni Milan Sekulić. I tada i sada, zdanje nosi naziv Zadužbina Đoke Vlajkovića.

Na fasadi zgrade nalazi se bista ovog patriote, dobrotvora i vojnika.

PATRIOTA, DOBROTVOR I VOJNIK Živi sjećanje na hrabrog Đorđa S. Vlajkovića – Đoku appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU