7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 rujna, 2022

TEKST KOJI MORATE PROČITATI: Ovako se LOŠ muškarac igra sa vama, a da toga niste ni svjesne

Tanka je linija između partnera koji se prema vama ponaša zaštitnički i onog koji je dominantan i preuzima kontrolu nad vašim životom.

“Iako žene umiju da budu posesivne, muškarci su skloniji da postanu nasilni ako osjete da im je ugrožen ljubavni život” – tvrdi doktorka Luen Brizendin, profesorka kliničke psihologije na Univerzitetu u Kaliforniji.

Problem obično počne nježnim opomenama, nakon nekog vremena pretvara se u kontrolu, a partner može da postane i nasilan. I sve se događa vrlo perfidno.

Ovako muškarac manipuliše vama: Na primjer, on može da otkrije koje su vaše bolne tačke pa da se, kada vas uhvati u trenutku slabosti, postavi kao najdivnija osoba na svijetu i uvjeriće vas da su svi protiv vas, a da vas jedino on štiti. Važno mu je da vas izoluje, pa da se potpuno oslonite na njega. Često će ocrniti i članove vaše porodice ili prijatelje, samo da bi vas udaljio od njih.

Kada shvatite da je zapravo on negativac, već je kasno. Međutim, postoje suptilni znakovi koji upozoravaju na to da je riječ o takvom tipu osobe. Prvi i najsumnjiviji jeste taj da stalno njuška oko vas, prisluškuje vaše razgovore ili vas ispituje o listi telefonskih poziva i traži da objasnite koji ste broj zvali.

Sumnjivo je i ako stalno posmatra kako se ponašate u društvu, pa vas često optužuje da koketirate sa svakim ko se nasmijao vašoj šali. Ako neko pokuša da vam se udvara, reći će: “Rekao sam ti”, kao da ste vi krivi. Stalno vas optužuje, čak i kad zastanete da porazgovarate sa prijateljem iz djetinjstva.

Takođe, nastoji da vas emocionalno oslabi i nije isključeno da ćete da osjetite kako ste spremni da popustite i da prestanete da se družite sa ljudima koje volite samo da to njega ne bi uzrujalo. Ali, nemojte to da dopustite jer tako dobija baš ono što želi – potpunu kontrolu nad vašim životom.

  Nevjerovatne scene u Splitu: Golfom se spustio niz stepenice

Treba da budete oprezni i ako vam ne dopušta da sami obavljate stvari, pod izgovorom da vas štiti. Nije normalno ni da očekuje da se vaš život stalno vrti oko njega. Pogotovo ako zahtijeva da ste mu stalno na raspolaganju, pa očekuje da razgovarate sa njim kada on to želi, čak iako ste u tom trenutku sa svojim prijateljima.

Pripazite i na bolesnu ljubomoru, dramatizovanje zbog toga što ga ne volite koliko on voli vas, kao i na to da vas uvijek natjera da promijenite mišljenje o nečemu jer je on taj koji je u pravu.

Ovako muškarac manipuliše vama i obratite pažnju:

Što je vama gore, njemu je bolje

Možda to još niste shvatili, ali što je vama neugodnije u društvu drugih, to je on zadovoljniji i osjeća se voljenim. On je vaš čovjek za sve: želi da dojurite njemu sa problemom, bez obzira na to da li može da vam pomogne ili ne. Ako pozovete nekoga drugog, biće bijesan.

Sve što radi vas zbunjuje

Čas je brižan, pa bijesni jer nije prema njegovom, i sami sebe uvjeravate da tu njegovu stranu treba da zanemarite jer vas ipak “mnogo voli”.

Ili ste sa njim, ili ste krivi

Možda on to neće tako reći, ali ako odlučite da provedete vreme sa nekim drugim, natjeraće vas da se osjećate loše jer ga “ignorišete”. Ponaša se kao da je sasvim normalno da mu potpuno pripadate. I što se više trudite da se izborite za svoj prostor, on očajnički da pokušava da vas zarobi.

  Ovo su najskuplje zemlje Europe, BiH na 34. mjestu

Emocionalna manipulacija

Ako je vaš partner, član porodice ili druga bliska osoba neko pored koga se osjećate loše, bojite se da ga nešto pitate ili da mu nešto kažete, a kamo li da mu se suprotstavite jer nikad ne znate kako će da reaguje, možda je reč o emocionalnom zlostavljaču.

Takav čovjek će da vam, bez ikakvog razloga, održi predavanje u kojem će da nabroji sve vaše mane i da zaključi kako vam nema pomoći jer ste izgubljen slučaj, glupi da bilo što shvatite ili ste nesposobni. Time vam uništava samopoštovanje.

Nije isključeno da će da vam nabije na nos ljude koji su zgodniji ili uspješniji od vas, a ako ikada pokušate da se oduprete takvom ponašanju i odlučite da ga napustite, vjerovatno će da padne na koljena i da se izvini kako bi ponovo pridobio vašu ljubav.

Međutim, sve će to da potraje samo do prve sljedeće prilike za novo emocionalno zlostavljanje.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU