PD PFBiH usvojio zaključak s ciljem uklanjanja blokade rada radnih tijela

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je sinoć zaključak kojim u skladu s poslovnikom poziva sve ovlaštene predlagače da u roku 10 dana od usvajanja tog zaključka dostave svoje prijedloge kako riješiti trenutne i buduće blokade rada radnih tijela Doma, a samim tim i djelimične blokade zakonodavne i izvršne vlasti.

Zaključak je naknadno unesen u predloženi dnevni red sjednice a predložili su ga klubovi poslanika SDP, NiP, Pomak, Naša stranka, HDZ – HNS, HDZ 1990, HNP i PDA.  

Poslanik Mirza Čelik (DF/GS) rekao je da smatra da zaključak nije u skladu s poslovnikom doma i Ustavom FBiH i ne može biti predmet rada Predstavničkog doma, te zatražio da bude povučen, jer bi u suprotnom bio predmet ocjene ustavnosti pred Ustavnim sudom.

Predsjednik Zakonodavno-pravne komisije Belmin Zukan istakao je da se zaključkom ne donosi ništa što bi bilo suprotno Poslovniku već se od svih ovlaštenih predlagača traži prijedlog za prevazilaženje blokade rada radnih tijela.

Pojasnio je da se to može uraditi izmjenom Poslovnika, održavanjem sjednica tih radnih tijela ili na neki drugi način koji bi efikasno riješio tu situaciju.

Usvojena Strategija zapošljavanja u FBiH 2023. – 2030.

Poslanici su sinoć usvojili Strategiju zapošljavanja u Federaciji BiH za period od 2023. do 2030. godine.

Obrazlažući Strategiju, federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić istakao je da je ona usklađena sa standardima Međunarodne organizacije rada i politikama zapošljavanja koje daju okvir za provedbu politika, čiji je osnovni cilj ostvarenje punog, produktivnog i slobodno izabranog zaoposlenja.

Istakao je da su ciljevi Strategije povećati ličnu zapošljivost, unaprijediti usklađenost vještina sa zahtjevima tržišta rada, promovirati kapacitet privatnih preduzeća za otvaranje formalno-pravnih radnih mjesta, osigurati uključivanje osoba u nepovoljnom položaju na tržište rada i osnažiti upravljanje tržištem rada i povećati kapacitete za provođenje politika zapošljavanja.

Delić je naveo da je jedna od preporuka Strategije i donošenje novog Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba koji je već pripremljen i upućen u proceduru.

Naglasio je da bi to trebala da bude suštinska reforma sektora zapošljavanja, jer bi tim zakonom razdvojili aktivne od pasivnih tražilaca posla i izmjestili zdravstveno osiguranje iz zavoda za zapošljavanje u Zavod zdravstvenog osiguranja.

Poslanici usvojili strategije zaštite okoliša i upravljanja vodama

Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio je sinoć i Federalnu strategiju zaštite okoliša za period od 2022. do 2032. i Strategiju upravljanja vodama Federacije BiH za isti period.

Ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Nasiha Pozder pojasnila je da strategije predstavljaju dobru osnovu u analitičkom smislu i dobru bazu za poboljšanje kvaliteta okoliša.

Precizirala je da dokument ima sedam tematskih cjelina od kojih se kao najvažnija može nametnuti kvalitet zraka, posebno u najzagađenijim sredinama kao što je Kanton Sarajevo, Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton.

Pozder je navela da dokument tretira i smanjenje uticaja klimatskih promjena koje su evidentne posebno u sektoru poljoprivrede, voda i šuma.

Naglasila je također da ona predviđa i poboljšanje stanja kad je u pitanju biodiverzitet, kao i kvaliteta pitke i svake druge vode koju nalazimo u prirodi, a tretira i broj priključaka na kanalizacionu mrežu.

Pozder je poručila da je riječ o skupom projektu koji će od nas zahtijevati 11,9 milijardi KM, ali da Strategija omogućava i pristup grantovima i raznim kreditnim zaduženjima.

Nakon glasanja o ovom dokumentu sjednica Predstavničkog doma je prekinuta.

bhrt.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU