Pehar: Porast nasilja nad ženama u vrijeme pandemije

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se danas, 25. novembra

Njegovim obilježavanjem želi se ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće spriječilo, a već počinjeno nasilje sankcioniralo.

U ovo vrijeme pandemije koronavirusa i tešku ekonomsku sliku u Bosni i Hercegovini nasilje unutar obitelji jedan je od gorućih problema društva, a posebno je izraženo nasilje muškaraca nad ženama.

Udruga “Majka Krispina” u Međugorju, jedna od onih kuća koja prima žrtve nasilja i žene koje se suočavaju s problemom ovisnosti, bilježi porast nasilja prema ženama u vrijeme epidemije koronavirusa.

-U ovim posebnim okolnostima izolacije i ograničenja kretanja i života, i dalje, a možda čak i u većoj mjeri zbog specifičnih uvjeta, dolazi do svih oblika rodno utemeljenog nasilja, odnosno nasilja prema ženama i nasilja u obitelji – istaknula je za Fenu voditeljica Udruge “Majka Krispina” u Međugorju Kristina Pehar.

Spomenuta Udruga već 20 godina je na usluzi ženama koje su zbog različitih životnih poteškoća odlučile zatražiti pomoć.

-Prije je bilo dva do tri poziva tjedno, a od ožujka, kada je stupio na snagu lockdown, odnosno epidemija koronavirusa i u našoj zemlji imamo svakodnevne pozive, čak dva, tri poziva na dan- upozorila je voditeljica ove udruge.

Kuća, kaže ona, prima nezbrinute trudnice, žene i djecu koje su žrtve nasilja te žene koje se suočavaju s problemom ovisnosti.

-Trenutno kod nas boravi desetak žena žrtava obiteljskog nasilja i to s djecom, a s obzirom da smo kuća prihvata taj broj nikad nije stalan- pojašnjava Pehar.

Po njezinim riječima, najčešći oblici nasilja su fizičko te psihičko koje nažalost, ostavlja najveće i najdublje rane ženama i djeci.

Pehar je poručila svim ženama koje trpe i šute nasilje da progovore.

-Prijavite nasilje nadležnim institucijama, počevši od policije i Centra za socijalnu skrb, a možete se obratiti i nama na naše telefone, na email ili preko Facebook stranice- naglasila je Pehar.

Dodaje kako je boravak u kući besplatan i vremenski nije ograničen, što znači da kuću žene napuštaju kad se za to stvore uvjeti te napominje kako su oni tu za sve žene bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest.

Naglašava također kako se zbog globalne pandemije i ekonomske situacije u našoj zemlji, spomenuta kuća u teškoj financijskoj situaciji te da je samo zahvaljujući donacijama prijatelja i hodočasnika opstala do danas.

Voditeljica ove Udruge stoga apelirala na sve koji žele pomoći da ih kontaktiraju na Udrugu “Majka Krispina” putem Facebook stranice i broja telefona 036/651-631.

Oni koji žele novčano poduprijeti rad Udruge donacije mogu uplatiti na žiroračun 3381202201146225 (KM) ili BA 39 33806048802811191(euro) kod UniCredit Banke Mostar.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU