3.8 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Pejčinović Burić: Europski put najbolji za Bosnu i Hercegovinu

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić smatra kako je europski put najbolji za Bosnu i Hercegovinu u smislu stabilizacije i prosperiteta kako te zemlje, tako i cijele regije.

Hrvatska ministrica koja sudjeluje na sastanku Vijeća za opće poslove u Luxembourgu, kazala je kako vjeruje da je iznimno važno da se u europskim institucijama osvješćuje europska perspektiva BiH.

“Vjerujemo da je iznimno važno da se u europskim institucijama osvješćuje europska perspektiva BiH jer mislimo da je iznimno važno da se to ne izgubi iz vida. Pred BiH je još puno posla, ali bitno je svaki put ponavljati da je to država koja ima europsku perspektivu i da je europski put najbolji za BiH u smislu stabilizacije i prosperiteta kako te zemlje, tako i u cijeloj regiji”, rekla je Pejčinović Burić i dodala kako je jedina na sastanku govorila o europskoj perspektivi BiH.

Istovremeno je izrazila žaljenje što među zemljama članicama EU-a nema suglasnosti da se honorira napredak Sjeverne Makedonije i Albanije i otvore pristupni pregovori, jer je odluka o tome odgođena za listopad ove godine i to bez jasnih naznaka da će se i tada donijeti pozitivna odluka.

“Stajalište Hrvatske nije se promijenilo. Mi smo željeli i prije godinu na sastanku Vijeća za opće poslove, kada je najveći dio država članica zagovarao da se da rok od godinu dana i da se ovoga lipnja započnu pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ako udovolje postavljenim zahtjevima. Međutim, iz određenih razloga bilo je država članica koje nisu mogle pristati na takav tekst pa smo se dogovorili da ćemo to ponovno razmatrati na ovom sastanku Vijeća za opće poslove. Nažalost, nismo daleko odmakli, sada se broj država koje imaju određene zadrške čak i povećao”, izjavila je ministrica Pejčinović Burić, prenosi Hina.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima