Pekić: HPV vakcine prvi put u BiH uvedene tek prije dvije godine

Činjenica je da je HPV vakcina prvi put u BiH postala dostupna tek 2022. godine, dok se u zemljama Evropske unije ova vakcinacija implementira i preporučuje unazad 15-ak godina i više. 

Od decembra 2023. godine, u domovima zdravlja Kantona Sarajevo ponovo je dostupna besplatna vakcina protiv HPV-a za sve djevojčice i djevojke dobne starosti od 11 do 26 godina. Od velike važnosti je pitanje svijesti o HPV vakcinaciji, naročito uzimajući u obzir dobre prakse drugih zemalja, kao što je Škotska u kojoj od 2008. godine nije registrovan niti jedan slučaj raka grlića materice među ženama koje su vakcinisane HPV vakcinom.

“Očekujem da se program HPV vakcinacije nastavi i u budućnosti, te da zajedno, svi akteri radimo na podizanju svijesti o važnosti prevencije raka grlića materice upravo imunizacijom koja nam je sada i dostupna,” istakla je Pekić u diskusiji tokom razmatranja izvještaja o poslovanju zdravrstvenih ustanova za 2022. godinu na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je održana u petak.

Također, dopredsjedavajuća Skupštine Pekić je prema Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo uputila inicijativu za kreiranje promotivne kampanje i podizanja svijesti javnosti o važnosti HPV vakcine, te ovom prilikom najavila da će istu inicijativu pokrenuti i prema federalnom ministarstvu zdravstva, te pozvala kolegice zastupnice iz drugih kantona da traže od resornih kantonalnih ministarstva da osiguraju sredstva za besplatne doze HPV vakcine.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU