Pekić za TVSA: Klađenje nije zabava, nego ovisnost

Građani odlazak u kladionicu gledaju kao vid zabave, a zapravo je to pravi problem, kazala je za Sarajevsko jutro Sanela Pekić, stručna saradnica za prevenciju Udruženja Narko-NE, koje večeras organizuje Okrugli sto na temu “Ko zapravo pobjeđuje” u prostorijama Ekonomske škole.

Na okruglom stolu će se raspravljati o stanju i prisutnosti igara na sreću u lokalnoj zajednici, pristupačnosti i štetnosti za mlade, te načinima sistemskog rješenja ovog problema. istraživanja pokazuju da Bosna i Hercegovina ima veoma ozbiljan problem s kockanjem i klađenjem, a građani, uključujući djecu i mlade, svake godine u kladionicama potroše na milione maraka. Mnogi privređivači igara na sreću nekažnjeno krše zakon.

Problem ovisnosti je veliki o čemu govori statistika da su građani u kladionicama samo u prošloj godini potrošili dvije milijarde maraka.

  • Ti statistički podaci su zaista zabrinjavajući, činjenica je da mi još uvijek kockanje ne vidimo kao veliki problem, nego vidimo kao način zabave, lakog dobitka novca, a to je zapravo veliki problem ovisnosti. Takva situacija doprinosi da i mladi normaliziraju odlazak u kladionicu, iako je mlađima od 18 ulazak u kladionicu zabranjen zakonom. Nažalost sve više mladih, to vidi kao isto bezazlen način zabave i sa prijateljima se kladi, ali ono što je veliki problem je dostupnost klađenja online.

Trenutno radimo jedno istraživanje, gdje ćemo dobiti informacije o tačnom broju mladih koji se uključuju u kockanje I klađenje, naglasila je Pekić za TVSA.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU