Pet namirnica koje loše utiču na kožu

Bez obzira na to koja hrana je u pitanju: zeleni smuti, hamburger ili sladoled – sve ima uticaj na tijelo, a time i kožu.

Istraživanja su potvrdila da postoji jaka veza između zdravlja kože i ishrane, otkrivajući da određene namirnice mogu izazvati reakciju stvarajući upale, akne, suvoću kože i još mnogo toga. Imajući ovo na umu, važno je obratiti pažnju na sljedećih pet namirnica jer loše utiču na kožu, posebno u većim količinama, prenose Vijesti.

Mliječni proizvodi

Većina mlijeka dobija se od krava muzara kada imaju visok nivo progesterona, faktora rasta sličnog insulinu i drugih hormona koje ljudska tijela pretvaraju u dihidrotestosteron (DHT), kaže dermatološkinja Tsippora Shainhouse.

„Ovi hormoni mogu da ubrzaju rad lojnih žlijezda, što može izazvati akne kod osjetljivih ljudi“, objasnila je ona.

Iako neka organska mlijeka ne sadrže dodatne hormone rasta, ipak još uvijek sadrže one prirodne.

Zato, ako mislite da mliječni proizvodi utiču na kožu i stvaraju akne, pokušajte da na mjesec dana izbacite mliječne proizvode i provjerite ima li promjena, kaže dermatološkinja.

Dodaje da se mogu koristiti zamjene kao što su bademovo ili rižino mlijeko i slični proizvodi.

Slatkiši

Ljekar Lamees Hamdan kaže da postoji snažna veza između zdravlja kože i slatkiša.

„Kliničke studije pokazuju da su šećer i jednostavni ugljeni hidrati povezani s aknama zbog skoka insulina. Ovaj proces može izazvati akne i upale“, objašnjava ovaj ljekar.

Kofein

Ljekari uvijek naglašavaju da je umjerenost važna u svemu.

„Jedna ili dvije šoljice kafe dnevno neće napraviti veliku štetu, ali sve više od toga može. A važno je naglasiti da se kofein nalazi u energetskim pićima, čokoladi ili drugim namirnicama i pićima, a sve može dovesti do preranog starenja kože“, kaže Karen Morse, stručnjakinja za wellness.

To, kako dodaje, znači da će osoba koja svakodnevno unosi puno kofeina prije morati da se suoči s borama i opuštenom kožom nego neko u istim godinama ko se drži podalje od kofeina.

„Kofein sprečava sintezu kolagena, strukturnog proteina koji se nalazi u koži i čini je glatkom, čvrstom, mladolikom i zdravom. Zato ako ste strastveni obožavalac kafe, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti je da pijete više vode. Za svaku šoljicu kafe, uzmite dodatnu šoljicu vode“, dodaje ona za „Your Tango“.

Slane grickalice

Previše soli nije zdravo, a previše soli u ishrani može negativno uticati i na kožu.

„Lice može da postane naduveno zbog zadržavanja vode koje uzrokuje višak soli u ishrani, a mogu se pojaviti i kesice ispod očiju. Koža može postati suva i ispucala ili se može pojaviti prekomjerno lučenje masnoće jer žlijezde pokušavaju da kompenzuju dehidraciju kože“, kaže nutricionistkinja Stacy Tucker.

Alkohol

Alkohol dehidrira cijelo tijelu, uključujući kožu – najveći organ, upozorava ova nutricionistkinja.

„Takođe se smatra da previše unosa alkohola lišava kožu vitalnih vitamina i drugih hranjivih materija. Proširene pore, promjena boje, opuštenost, bore i nedostatak otpornosti samo su neke od stvari koje se mogu dogoditi na koži zbog prekomjernog unosa alkohola“, dodaje ona.

BONUS VIDEO:

Pet namirnica koje loše utiču na kožu appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU