Peta Raiffeisen MEDIA Regata na Neretvi

Za krajnji cilj održavanja ovogodišnje Raiffeisen MEDIA Regate na Neretvi udruženje ističe promociju važnosti očuvanja prirodnih ljepota i životne sredine konjičke regije, te promociju Konjica kao destinacije za domaće i regionalne posjetioce

Udruženje građana “Zelena rijeka” iz Konjica, uz podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, te općine Konjic, nastavlja sa pozitivnim akcijama i organizira petu po redu Raiffeisen MEDIA Regatu na Neretvi koja će se održati u Konjicu 04. i 05. jula 2012. godine.

Za krajnji cilj održavanja ovogodišnje Raiffeisen MEDIA Regate na Neretvi udruženje ističe promociju važnosti očuvanja prirodnih ljepota i životne sredine konjičke regije, te promociju Konjica kao destinacije za domaće i regionalne posjetioce. Regata je ove godine, uz pomoć sponzora i partnera, a u skladu sa trenutnom situacijom vezanom za COVID-19, planirana kao dvodnevni događaj, gdje će učesnici imati priliku da sudjeluju u nešto manjem broju aktivnosti i obilazaka, no i dalje sa punim fokusom na važnost očuvanja svega što je domaće i što se pokazalo kao osnova ekonomije u ovim kriznim vremenima.

Obzirom da je, zbog panedemije, udruženje bilo onemogućeno da obavi tradicionalno čišćenje Neretve koje se inače radi 22. aprila, na Dan planete Zemlje, planirano je pomjeriti aktivnosti na septembar, te nakon turističke sezone obaviti održavanje plovnog toka rijeke Neretve, od Glavatičeva do Džajića buka. Prethodnih godina se ovo pokazalo kao prava aktivnost kojim se daje doprinos očuvanju prirode, a kako je udruženje ranije imalo priliku ugostiti učenike osnovnih škola u okviru ovih aktivnosti to je planirano i za 2020.

Raiffeisen MEDIA Regata na Neretvi je reakcija udruženja na potrebe zaštite okoliša i prirode, te se, kroz održavanje regate, planira skrenuti pažnja javnosti na sve veću potrebu zaštite i educiranja o načinima očuvanja životne sredine, naročito vodenih površina. Održavanje Raiffeisen MEDIA Regate na Neretvi će skrenuti pažnju javnosti na trenutno stanje rijeke, aktivnosti koje se dešavaju na ovom području, te eventualna poboljšanja u zaštiti flore i faune.

Planirano je da učesnici ovog takmičenja budu predstavnici svih medija sa prostora Bosne i Hercegovine, koji će se takmičiti u rafting spustu niz rijeku Neretvu. Zadatak takmičara je da što prije završe spust, na relaciji od Glavatičeva do Džajića buka (cca 18km vodene dužine). Predviđeno je da svakim čamcem upravlja posada od 4 člana (po dva predstavnika iz dva različita medija) sa profesionalnim skiperom, koji će biti zadužen za siguran spust i podršku takmičarima. Broj takmičara na jednom čamcu je smanjen u skladu sa obaveznom socijalnom distancom koja je propisana od strane FUCZ, koja će se poštovati u toku trajanja takmičenja.

Udruženje želi pomoći novinarima i predstavnicima medija da se druže i opuste nakon svih događanja kroz koja smo skupa prošli u zadnje vrijeme, jer su mediji ti koji su bili na prvoj liniji i aktivno izvještavali o svim novostima, i uz njihovu promoć promovirati sve što ovaj kraj Bosne i Hercegovine može ponuditi.

Za više informacija o samom događaju i udruženju posjetite web stranicu www.zelenarijeka.ba.


IZVOR: Fokus.ba/bhportal.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU