Pfizer će uskoro zatražiti odobrenje vakcine za djecu mlađu od 12 godina

Postalo je pitanje dana kada će kompanija Phizer zatražiti odobrenje vakcine protiv kovida-19 za djecu mlađu od 12. godina, saopštio je izvršni direktor ove kompanije Albert Burla.

„Pitanje je dana, a ne sedmica“, rekao je Burla za ABC News kada su ga pitali kada će kompanija dostaviti podatke o djeci uzrasta od pet do 11 godina na razmatranje Agenciji za hranu i lekove (FDA).

Trenutno su vakcine protiv kovida-19 odobrene samo za djecu od 12 godina i starije, što je izazvalo zabrinutost zdravstvenih stručnjaka jer se broj slučajeva kod djece povećava, počela je školska godina i širi se transmisivniji delta soj.

Skoro 26 odsto svih slučajeva kovida-19 širom zemlje prijavljeno je kod djece, prema nedavnim podacima objavljenim od strane Američke akademije za pedijatriju. A u prosjeku je 266 dece bilo hospitalizovano sa kovidom-19 svakog dana prošle nedjelje, prema nedjeljnim podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ispravna doza od presudnog značaja

Nakon što podaci iz kompanije Fajzer/Biontek budu objavljeni, moraće da prođu kroz dva odbora, jedan za američku Agenciju za hranu i lekove (FDA) i jedan za CDC, rekao je medicinski analitičar CNN-a dr Džonatan Rajner. Ako podaci stignu ove nedjelje, vjerovatno će biti u odboru do kraja oktobra, dodao je on.

„Ovo je vakcina za djecu, pa je ispravna doza – u smislu efikasnosti i nuspojava – od presudnog značaja“, rekao je Rajner.

Ali čak i kada vakcina postane dostupna, predstoji težak zadatak u vakcinisanju djece. Manje od polovine američkih adolescenata potpuno je vakcinisano protiv kovida-19, prema CNN-ovoj analizi podataka CDC.

Dr Rajner je dodao da bi „zvaničnici trebalo da rade bolji posao edukujući javnost o značaju vakcinacije za zdravlje svoje djece i njihovih porodica u cjelini“.

„Ako želite djecu u školama, najbolji način je da ih zaštitite da se ne zaraze kovidom“, rekao je doktor.

Dok se vakcine ne odobre za mlađu djecu, CDC je preporučio nošenje maski za učenike, nastavnike i pojsetioce u školama i vrtićima, uz poboljšanu ventilaciju, fizičko distanciranje i ostale mjere.

„Ovo je opasan patogen“, rekao je bivši komesar FDA, dr Skot Gotlib za CNN i dodao:

„Znamo da ovaj virus ima dugoročne posledice kod mnogih ljudi koji se zaraze, uključujući i djecu“.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU