Pixie je progovorio o odlasku s klupe reprezentacije Srbije

Nogometaši Stbije izborili su plasman na Europsko prvenstvo, a nakon toga se dosta raspravljalo o tome treba li Dragan Stojković Pixi ostati na klupi “Orlova”.

Dojam plasmana na još jedno veliko natjecanje, nakon Svjetskog prvenstva, nije bio najbolji zbog neuvjerljive igre s Bugarima. Svjestan je toga i izbornik Pixi.

Dobro, možda je taj dojam malo pokvaren na kraju s ovih 2:2 protiv Bugarske. Da smo dobili Bugare, možda bi izgledalo malo drugačije. Ali znate kako, kad počnete raditi, sami sebi postavite ciljeve. Rekli su mi kad sam došao: “Ne možeš obećati i Svjetsko i Europsko prvenstvo, obećaj jedno od ta dva”. Vidim, jeste li vi normalni ljudi? Ako sam prihvatio ovaj posao, onda je to s ciljem da odvedem Srbiju i na Svjetsko i na Europsko prvenstvo. Zašto se toga bojiš? Zašto uvijek tražiš alibi? Ne mogu razumjeti te stvari. Moja trenerska misija je bila upravo to, ugovor je takav potpisan, da odradim dva ciklusa – kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo i za Europsko prvenstvo. I uspjeli smo. Srbija je napravila veliki uspjeh, za koji će se tek kasnije vidjeti koliko je važan. Tko to ne želi priznati, to je njegov problem. To je činjenica koju nitko ne može poreći. Ostaje zapisano. Dakle, s te strane – puno zadovoljstvo, istaknuo je za Mozartsport.

Ne može biti gore od onoga što je momčad pružila s Bugarskom, jasno je i Piksiju. Također, dojam koji je tako očigledan – igra Srbije je u stagnaciji još od Katara. Čak i nazadujemo.

– Možemo mi bolje. Usporedbu radimo u odnosu na kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Naravno, niti sam slijep, niti ću reći nešto što nije istina. Kvalifikacije za SP bile su, neću reći savršene, ali odrađene su u visokom stilu. Mi smo kao netko tko je bio u trećem šeširu završili na prvom mjestu ispred Portugala i izravno osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo. Ove kvalifikacije su bile malo drugačije. Stvorena je slika, s pravom ili ne, da je to laka grupa. Mislim da nema lakih skupina, da se svaki protivnik mora poštovati. Jer ako mislite da će biti lako, u velikoj ste nevolji. Razina igre nije bila na razini, slažem se s tim. Postoje pojedinačne greške koje su zaista šokantne. Greška u smislu da suparniku poklonite gol. Kad sam razgovarao s igračima o tome, pogotovo sada nakon Bugarske, rekli su isto: nevjerojatno je kako sami sebi pucamo u nogu. Praktički smo im dali dva gola, a onda smo se morali boriti za rezultat. Sada ima vremena i prostora da se igra poboljša, da bude uvjerljivija.

Postavlja se pitanje što bi bio uspjeh na Europskom prvenstvu?

– Da napravim potez. Prvo moramo vidjeti grupe. Sigurno će biti teško, ali s kim god igrate, očekuje se pobjeda. Napraviti skok. A to je, naravno, prolazak u drugi krug. To je prvi korak. Ali za to ima vremena. Ne mogu danas govoriti o tome što će biti za sedam-osam mjeseci. Vidjet ćemo kako će biti igračima. Je li se pojavio netko na koga trebamo obratiti pozornost? Samo ne želim da se ponovi Katar, da idem s rekonvalescentima na EP. Samo želim da moji igrači budu zdravi.

Unatoč špekulacijama oko statusa Stojkovića na klupi reprezentacije, izbornik je tu jasan – dileme nema.

– Moram jako paziti na izjave o tome ostajem li, idem li, hoću li, neću. Jer opet neki sebi daju za pravo, znaju bolje od mene. Ali svejedno, sada sam tu i ostajem ovdje. Da ponovim, na pitanje idem ili ostajem: Kako, brate, sad kad sam odveo reprezentaciju na EP? Kad bih sada otišao, to bi bilo jako nepravedno. Neprofesionalno. Trebao bih poštovati te papire koje sam potpisao. Da, 31. prosinca, tehnički gledano, istječe ugovor. I automatski se produžuje onog trenutka kada se kvalificirate za EP.

www.sportskacentrala.com

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU