Počela “Merhametova” akcija: Kurbani u BiH, Mekki i Australiji

Muslimansko dobrotvorno društvo “Merhamet” započelo je s akcijom “Kurban 2022./1443.”. Ova humanitarna organizacija će kurbane nabavljati u Bosni i Hercegovini, Saudijskoj Arabiji, odnosno Mekki, i Australiji.

U okviru akcije “Bosanski kurban”, koja traje do 10. jula 2022. godine, HO “Merhamet” MDD će nabavljati domaće kurbane od bh. poljoprivrednih proizvođača i povratnika.

“Na ovaj način, ‘Merhamet’ obezbjeđuje meso za svojih 45 javnih kuhinja u BiH i njihovih punktova širom BiH, u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 socijalno ugroženih građana i koji, zahvaljujući akciji ‘Kuran’, imaju obilne i kvalitetne obroke s mesom tokom cijele godine. Istovremeno, ovom akcijom ‘Merhamet’ pomaže bh. poljoprivredne proizvođače, povratnike, nezaposlene demobilisane borce, brojna udruženja, socijalne ustanove i socijalno ugrožene građane Bosne i Hercegovine”, kazao je predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac.

Prema njegovim riječima, donacija za domaći kurban iznosi 390 KM, a “Merhamet” nudi mogućnost prisustvovanja klanju kurbana onima koji to žele. Vrbanjac dodaje da će “Merhamet” do 8. jula primati i donacije za nabavku kurbana iz Mekke i Australije.

“Već treću godinu ‘Merhamet’ organizira klanje kurbana u Mekki te više od dvije decenije u Australiji. Akciju provodi ‘Merhamet’ Švedske, a u njoj učestvuje i HO Merhamet MDD sa svojim organizacionim jedinicama širom BiH. Klanje kurbana se obavlja u najsvetijem gradu muslimana Mekki, kao i u Australiji, u skladu sa islamskim propisima. Na ovaj način, ‘Merhamet’ pomaže ugroženo muslimansko stanovništvo u kriznim područjima, u Africi i Aziji”, istakao je Vrbanjac.

Donacija za kurban iz Mekke i Australije iznosi 290 KM. Donacije za nabavku domaćih kurbana i kurbana iz Meke i Australije se primaju u svim regionalnim i osnovnim odborima “Merhameta” i u sjedištu Društva u Sarajevu. Dodatne informacije mogu se dobiti u “Merhametu”.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]