Počela realizacija POPOiO, u ZDK veći broj budućih prvačića nego lani

Danas je počela realizacija ovogodišnjeg Programa obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu. Prema podacima Resornog ministarstva ove godine je broj budućih prvačića nešto veći u odnosu na prethodnu godinu.

U Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja pred polazak u osnovnu školu u ZDK ove godine je upisano 2.535 djece, koja su raspoređena u 165 odgojnih grupa i 51 kombinirano odjeljenje. Kroz Program je angažirano 145  realizatora i 24 koordinatora.

“Nosioci ovih aktivnosti su 21 predškolska ustanova, od kojih je sedam javnih i 14 privatnih predškolskih ustanova kao i tri osnovne škole sa područja općina Žepče i Usora. Danas je počela realizacija programa u trajanju od 180 sati ”, ističe Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK. Napominje da, iako ovo nisu konačni podaci, se može očekivati da će u prve razrede školske 2024/2025. biti upisano nešto više od 3.400 učenika, što je povećanje u odnosu na prethone četiri godine.

bernadeta galijašević

Zadovoljni su u Resornom ministrastvu, jer ove godine je broj djece evidentirane kroz ovaj program, a koja  će biti upisana u prvi razred u ZDK za 108 veći od prethodne godine. A od pozitivnih trendova, kada je u pitanju ukupan broj upisane djece u pomenuti program, ne odstupa ni grad Zenica, gdje je u POPiO biti upisano 776 djece organiziranih u 42 grupe i 10 kombinacija, što je prema riječima Galijašević za 136 djece više u odnosu na prethodnu godinu, koja od danas pohađaju ovaj program..

Naša sagovornica podsjeća da je Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja namijenjen djeci pred polazak u školu, a koja prethodno nisu obuhvaćena nekim oblikom predškolskog odgoja. Program ne može biti manji od 150 sati prema Zakonu, a djeca koja ga nisu završila neće moći biti upisana u prvi razred.

“Ministarstvo je na vrijeme počelo sa pripremama i danas nemamo ni jednu prijavu da se nešto ne odvija prema planu. Svi su učenici u svojim klupama i ovom prilikom ćemo im poželjeti sretan početak obrazovnog života”, kaže Galijašević.

I ove godine u ZDK će biti realizirano 180 sati pomenutog programa za djecu koja će najesen krenuti u školu, a raduje činjenica da će početkom septembra u ZDK u školske klupe sjesti veći broj prvačića nego lani, što naš kanton svrstava u jedan od rijetkih kada su u pitanju pozitivni trendovi u FBiH.  (M.H.)

The post Počela realizacija POPOiO, u ZDK veći broj budućih prvačića nego lani appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU